Προτεραιότητα το χρέος

Προτεραιότητα το χρέος

Σύσκεψη για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Αντώνης Αντζολέτος

Πίεση για λύση «πακέτο» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την ρύθμιση για το χρέος εντείνει η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας ταυτόχρονα συνέχεια στην κόντρα που υπάρχει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τόνισε πως «μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Οι φήμες για επικείμενη πρωτοβουλία από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι για την εξεύρεση λύσης «φουντώνουν», ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα επαφές με την ΕΚΤ να έχει και το Μέγαρο Μαξίμου στο ανώτερο επίπεδο.

«Κλειδί» των εξελίξεων θα αποτελέσει η γρήγορη ολοκλήρωση των 33 προαπαιτουμένων και αυτή είναι η εντολή που δίνει συνεχώς ο πρωθυπουργός. Να καθοριστούν οι στόχοι της ελληνικής πλευράς και να γνωρίζει η διαπραγματευτική ομάδα ακριβώς τι ζητάνε οι εταίροι έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και χρονοτριβές.

Με τις συζητήσεις, πάντως να καθυστερούν να ξεκινήσουν πιο ρεαλιστικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με την πρώτη φάση να διαρκεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Σήμερα το βράδυ και αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία» αναχωρεί ο πρωθυπουργός για την Βελγική πρωτεύουσα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τα ξεχωριστά ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η οικονομία, η αξιολόγηση με το θέμα των εργασιακών να κυριαρχεί, αλλά και το χρέος θα αποτελέσουν το κυρίως «μενού» των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός σε μια Σύνοδο Κορυφής που θεωρείται πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά, καθώς στην επίσημη ατζέντα περιλαμβάνεται και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ειδική σύσκεψη για το θέμα του χρέους και τους στόχους που θέτει η ελληνική πλευρά για την βραχυπρόθεσμη λύση του μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ομπάμα στην Αθήνα

Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά τις εκλογές θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως έχουν ήδη προχωρήσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σχετικά με τις υψηλές οργανωτικές προδιαγραφές (μέτρα ασφαλείας) που προϋποθέτει η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, ενδεχομένως στις 15 Νοεμβρίου, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι ένα καλό μήνυμα ειδικά για το θέμα του χρέους όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει και στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα προκειμένου να βρεθεί η λύση του. Ευελπιστούν στην μεγαλύτερη δυνατή στήριξη τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί και ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα και στο Βερολίνο.

Η χρονική συγκυρία, άλλωστε θα είναι η καλύτερη δυνατή προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να εντείνει την πίεση προς τους δανειστές.

Πηγή: news247.gr