Πρώτη φορά κέρδη από το 2014 για την Deutsche Bank, στα 903 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας επταετίας, η γερμανική επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank ανακοίνωσε κέρδη 903 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν περίπου στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έπρεπε να πληρώσει φόρους και ομόλογα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

100 λιγότερα υποκαταστήματα – 18.000 λιγότερες θέσεις εργασίας

Ένα χρόνο νωρίτερα, η τράπεζα κατέγραφε ζημίες 43 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Γερμανίας κατάφερε να αντιστρέψει την τάση, σημειώνοντας κέρδη για πρώτη φορά από το 2014. Μάλιστα, τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 600 εκατ. ευρώ.

«Το πρώτο τρίμηνο αποτελεί απόδειξη ότι η Deutsche Bank βρίσκεται στο σωστό δρόμο και στους τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς που διατρίβει και γίνεται όλο και περισσότερο κερδοφόρα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing.  «Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την προσδοκία μας ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2022» πρόσθεσε. Το ίδρυμα σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το κόστος κλείνοντας 100 υποκαταστήματα και μειώνοντας το προσωπικό κατά 18.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Το καλύτερο τρίμηνο

Πρόκειται για το καλύτερο τρίμηνο για την Deutsche από το πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς εκτινάχθηκαν τα έσοδά της από τις συναλλαγές της σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και τις δανειοδοτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως συνέβη και με ανταγωνίστριές της τράπεζες.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καλά νέα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κρίστιαν Ζέβινγκ. «Τα αποτελέσματα αυτά μας δίνουν την εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2022», δήλωσε ο Ζέβινγκ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτές της Citigroup έκαναν λόγο για «ένα εντυπωσιακό τρίμηνο» αλλά δικαιολόγησαν τη σύστασή τους για «πώληση» (της μετοχής) με τις προσδοκίες ότι η τράπεζα δεν θα επιτύχει έναν βασικό στόχο κερδοφορίας της – μία απόδοση 8% επί του μετοχικού της κεφαλαίου το 2022.

H ανθεκτικότητα της Deutsche πέρυσι τη βοήθησε να καταγράψει μικρά κέρδη για το 2020, για πρώτη φορά μετά από πέντε έτη ζημιών.

Τα έσοδα της τράπεζας από συναλλαγές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και νομίσματα, που αυξήθηκαν 34% σε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, ήταν τα καλύτερα τριμηνιαία από το 2015. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από ορισμένων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Η Goldman Sachs κατέγραψε αύξηση 31% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η JPMorgan 15%.

Τα έσοδα από δανειοδοτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 40%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017.

Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου άσκησαν πίεση στις άλλες διευθύνσεις της γερμανικής τράπεζας, όπως αυτών για τις επιχειρήσεις και τη λιανική, ενώ τα έσοδα από τη διαχείριση ενεργητικού αυξήθηκαν 23%.