Πρώτη ήττα του Κάμερον ενόψει δημοψηφίσματος

Πρώτη ήττα του Κάμερον ενόψει δημοψηφίσματος
epa04408277 A no supporter wears a Union Jack on his face during a demonstration in Glasgow, Scotland, 19 September 2014, following the results of the Scottish independence referendum. Scotland has voted to remain part of the United Kingdom by 55 per cent to 45 per cent, officials said early 19 September 2014, after all votes in the historic independence referendum were counted. EPA/ROBERT PERRY

Κανονισμούς που θα περιορίσουν τη δράση της κυβέρνησης πριν την απόφαση παραμονής στην ΕΕ διατήρησε η βουλή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη μια δυσάρεστη ήττα στη βουλή χθες καθώς ευρωσκεπτιστές του συντηρητικού κόμματός του ένωσαν τις δυνάμεις τους με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να απορρίψουν προτάσεις κανονισμών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ οι βουλευτές του Κάμερον υποστηρίζουν την ιδέα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που είναι να διεξαχθεί πριν το τέλος του 2017, πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για το ότι οι κυβερνητικές λειτουργίες δεν θα σταματούσαν πριν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με την πρόταση νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Χθες ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν οι βουλευτές να συζητήσουν την νομοθεσία του δημοψηφίσματος πριν σταλεί στη Βουλή των Λόρδων, και σε ψηφοφορία τους απέρριψαν τα σχέδια της κυβέρνησης με 312 ψήφους κατά και 285 υπέρ.

Ενώ η νομοθεσία αναμενόταν να περάσει όταν ψηφιζόταν στο σύνολό της αργότερα χθες βράδυ, η κυβέρνηση τώρα θα αναγκαστεί να δεχτεί πιό αυστηρούς κανονισμούς που θα περιορίσουν τη δράση της κατά την προεκλογική περίοδο.