Πρωτιά Ρούτε δίνουν τα exit polls των ολλανδικών εκλογών

Πρωτιά Ρούτε δίνουν τα exit polls των ολλανδικών εκλογών
epa05849349 VVD party leader and current Dutch Prime Minister Mark Rutte casts his ballot at a polling station in The Hague, the Netherlands, 15 March 2017. Netherlands is holding parliamentary elections. EPA/JERRY LAMPEN

Μπροστά από τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς βρίσκεται ο νυν πρωθυπουργός της χώρας.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

To VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012. Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Ρούτε: Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ολλανδικό κοινοβούλιο, στον απόηχο των exit polls που κατέδειξαν ότι το VVD θα είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ρούτε επισήμανε επιπλέον ότι απόψε η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας.

Βίλντερς: Ο Ρούτε δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από μένα

Ο Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο μετά τη δημοσίευση των exit polls ότι πρόκεται για «μια επιτυχία» παρά το γεγονός ότι το Κόμμα για την Ελευθερία θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στην αναμέτρηση, μαζί με άλλα δύο κόμματα, πίσω από τους φιλελεύθερους VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ! Η πρώτη επιτυχία επετεύχθη!» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Και ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα!» συμπλήρωσε.

To PVV είχε συγκεντρώσει 15 έδρες εκ των 150 συνολικά εδρών στην κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP