Πρωτιά στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου για το Facebook

Πρωτιά στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου για το Facebook

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου η σημερινή, με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να αφορά τις διαδικτυακές απειλές.

Σταθερά πρώτο βρίσκεται στην Ελλάδα το Facebook στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου, όπως αυτές καταγράφονται από την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, Safeline.gr, ενώ από την άλλη οι τηλεφωνικές καταγγελίες που δέχτηκε η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αφορούν στην πλειονότητά τους θέματα συμπεριφορών εξάρτησης και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Η SafeLine έλαβε συνολικά 3.094 καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, το 2013. Η κατηγορία που διακρίνεται από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που την αφορά είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων (34%). Η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας (12%) καταλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καταγγελιών, το οποίο συγκριτικά με το 2012 είναι αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα (το 2012 η κατηγορία αυτή αφορούσε το 11% των ληφθέντων καταγγελιών). Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το 2012 παρουσιάστηκε μια ραγδαία αύξηση των καταγγελιών (845 καταγγελίες) που αφορούσαν το Facebook και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2013 (η SafeLine έλαβε 1.551 καταγγελίες).

Διαβάστε ακόμη: Το διαδίκτυο ως εργαλείο βελτίωσης της ζωής μας

Το πιο σύνηθες περιεχόμενο καταγγελιών που αφορούσαν το Facebook συγκαταλέγεται στις παρακάτω κατηγορίες:

-Κλοπή κωδικών πρόσβασης και δημιουργία ψεύτικου
-Παραβίαση προσωπικών
-Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (
-Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (grooming).

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου εστίασε στο «πώς μπορούμε, όλοι μαζί, να κάνουμε το Διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος», με χιλιάδες εκδηλώσεις σε 100 χώρες και 6 ηπείρους, υπό τον συντονισμό του Πανευρωπαϊκού Δικτύου INSAFE.

Στη σημερινή εκδήλωση, στην Ελλάδα, συμμετείχαν περισσότεροι από 450 σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Ενημερωτικού Κόμβου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, της εταιρείας Wind, της Alpha Bank και της Google.

Διαβάστε ακόμη: Social media: Ευχή ή κατάρα;

Η φετινή εκδήλωση ακολούθησε μια τελείως διαφορετική δομή από όλα τα συνέδρια των προηγούμενων ετών, επικεντρώνοντας όλες τις συνεδρίες του στα παιδιά και τους νέους. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε φεστιβάλ παιδικής θεατρικής δημιουργίας, όπου μαθητές πέντε δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου διαγωνίστηκαν με θεατρικά δρώμενα γύρω από την ορθή χρήση του Διαδικτύου και στη συνέχεια βραβεύθηκαν για τη δράση τους.

Στο δεύτερο μέρος, πρωταγωνίστησαν τα μέλη του «Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr», κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις γύρω από το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο προς συνομήλικούς τους, αλλά και προς εκπροσώπους εξεχόντων φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον», η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή του Saferinternet.gr και της ArtPro, έχει διακριθεί ήδη στο «London Greek Film Festival» με το βραβείο «Οδυσσέας 2013», στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ