To Φεστιβάλ που «ανακυκλώνεται»

To Φεστιβάλ που «ανακυκλώνεται»

Από 10 έως 20 Οκτωβρίου, η ομάδα τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει το 1ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου. 

Της Τέτας Καραμπίνη

Αν όλα είναι ρόδα που γυρίζουν και αν κάποιου τα «σκουπίδια» είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου, τότε αυτό το Φεστιβάλ που ταιριάζει γάντι! Από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου η ομάδα τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει το 1ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου, στον χώρο του Fabrica Athens. Το 1st handmade and recycled theater festival διοργανώνεται με σκοπό να αποτελέσει μια πράξη καλλιτεχνικής συσπείρωσης και δημιουργικής βάσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το έργο του, μια προσπάθεια για ένα ανοιχτό θέατρο, ανεξάρτητο και ελεύθερο προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη ανεξάρτητων παραγωγών και καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν ως βασική ύλη ανακυκλώσιμα υλικά σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και την διαδικασία κατά την οποία μια καλλιτεχνική ομάδα είναι υπεύθυνη για όλα τα στάδια της υλοποίησης του έργου – από το πρακτικό και το στήσιμο μέχρι την επικοινωνία του. Οι υπεύθυνοι καλούν όλες τις ομάδες θεάτρου αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 10 έως 15 Οκτώβρη.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η οικονομική κρίση «παράγει» τέχνη

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα «θετικά στοιχεία» της κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν διέξοδο μέσα από τη τέχνη. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε ο καλλιτέχνης καλείται να πειραματιστεί με ζητήματα πέραν της ερμηνευτικής του δράσης, αναλαμβάνοντας τον φωτισμό, την ενδυματολογία, τα σκηνικά και την αναδιαμόρφωση τους από ήδη υπάρχοντα υλικά ή ακόμα το μακιγιάζ, την αφισοκόλληση αλλά και την επικοινωνία μιας παράστασης.

Στο 1st handmade and recycled theater festival ομάδες και δημιουργοί καλούνται να αναδείξουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες που έχουν κοινό τρόπο σκέψης, αντίληψης και δημιουργίας, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου handmade and recycled theater festival μια ειδική ομάδα από κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και ανθρωπολόγους θα καταγράψει όλα τα στάδια του Φεστιβάλ από την προετοιμασία έως την ολοκλήρωσή του, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας μετά το τέλος του.

Τέλος, η ομάδα που θα καταφέρει να αποσπάσει το «βραβείο επιτροπής», θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 8 παραστάσεις στο θέατρο fabrica Athens, ενώ η ομάδα που θα κερδίσει το «βραβείο κοινού» θα παρουσιάσει 4 παραστάσεις στον ίδιο χώρο.
Τι θα δούμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Τοποθεσία: fabrica athens, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Αθήνα

Δείτε το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στο www.fabricaathens.gr