Το πρώτο πολεμικό drone-transformer

Το πρώτο πολεμικό drone-transformer

Το μέλλον των ιπτάμενων όπλων είναι πολυμορφικό – Δείτε το βίντεο.

Στο μέλλον, ο ρόλος των στρατιωτικών μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων δεν θα είναι απλώς να πετούν πάνω από μία περιοχή καταγράφοντας με κάμερες ή ρίχνοντας βόμβες. Πολλές μελέτες και σχέδια στοχεύουν σε μηχανές που θα πετούν, θα κινούνται στο έδαφος ή κάτω από το νερό, θα «τρέχουν» πάνω σε κάθε τερέν και πάνω από κάθε εμπόδιο. Όχι διάφορες μηχανές, αλλά μία που τα κάνει όλα.

Η νεώτερη πρόταση έρχεται από τα Sandia National Laboratories και λέγεται Multi-Modal Vehicle Concept ή Volant. Ένα ιπτάμενο όχημα που θα μπορεί να «βουτάει» στη θάλασσα σαν υποβρύχιο ή να αποκαλύπτει τροχούς για κίνηση στην ξηρά. Ένα τέτοιο όχημα θα μειώσει την ανάγκη για συνδυασμένες κινήσεις διαφόρων ιπτάμενων και άλλων συσκευών· θα υπάρχει μία που θα ολοκληρώνει την αποστολή καθώς θα «μεταμορφώνεται» κάθε φορά και σε κάτι άλλο.

Διαβάστε ακόμη: Κατασκοπευτικό αεροπλάνο-ρομπότ των 6 Mach

Μια τυπική αποστολή θα μπορούσε να ξεκινά με το Volant να πετά προς την περιοχή-στόχο. Πλησιάζοντας, αποβάλλει τα φτερά του, πέφτει στη θάλασσα και κυλάει στο βυθό αποφεύγοντας και καταγράφοντας τυχόν αμυντικά συστήματα του αντιπάλου. Στη συνέχεια βγαίνει στην ακτή συνεχίζοντας την καταγραφή ή χρησιμοποιώντας τα όπλα του εναντίον του στόχου. Στο τέλος της αποστολής θα έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια τα πάντα ή θα έχει εξουδετερώσει την απειλή.

Οι επικριτές τέτοιων σχεδίων επισημαίνουν πως δεν έχει νόημα κάθε χρήση να σημαίνει την διάλυση και καταστροφή του drone -μια και θα είναι σχεδόν αδύνατη η αποκομιδή των εξαρτημάτων για επαναχρησιμοποίησή τους- και πως μόνο αν η κατασκευή τους είναι πάμφθηνη θα συμφέρει ο «πολεμιστής μιας χρήσης».

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας φιλοδοξούν να υιοθετήσει την ιδέα τους το αμερικανικό Πεντάγωνο και να τη χρησιμοποιήσει σε αποστολές που σήμερα πραγματοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις. Αλλά προηγουμένως θα πρέπει να βρουν χρηματοδότηση και κάποιον βιομηχανικό κατασκευαστή που έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο.

Δείτε το video