Πρώτο stop από την αμερικανική Βουλή στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Πρώτο stop από την αμερικανική Βουλή στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία
Photo: AFP
Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.

Τον σκόπελο της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής πέρασε μια τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έχει ως στόχο να μπλοκάρει την αναβάθμιση αλλά και την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά ο βουλευτής Κρις Πάπας είχε καταθέσει δύο παρόμοιες τροπολογίες για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια, ο βουλευτής προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση με το προεδρείο της επιτροπής, ώστε να εξασφαλίσει ότι τελικά θα περάσει μια τροπολογία η οποία θα ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία και από τις δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί αρχικά.

Πλέον το επόμενο βήμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία αφορά την υπερψήφιση της τροπολογίας από την ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Βάσει του τελικού κειμένου που πέρασε από την Επιτροπή Κανόνων της Βουλής απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι:

– Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας.

– Η κυβέρνηση έχει λάβει αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου να δώσει την άδεια του για την πώληση ή αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία εφόσον αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα» επισημαίνει η τροπολογία.