Πρωτοχρονιάτικη εμφάνιση του Άσαντ – 76.021 νεκροί το 2014 από τον πόλεμο στη Συρία

REUTERS

Επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα από τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις - Βίντεο εμφανίζει δύο Ιταλίδες εθελόντριες στα χέρια τζιχαντιστών.

Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη επεφύλαξε χθες ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στα μέλη του συριακού στρατού, αφού πραγματοποίησε μία ασυνήθιστη έξοδο και επισκέφθηκε περιοχή στα προάστια της Δαμασκού για να ευχαριστήσει τους στρατιώτες που πολεμούν «το πρόσωπο της τρομοκρατίας», όπως ανέφερε το προεδρικό γραφείο στο λογαριασμό του στο Twitter αναρτώντας και φωτογραφίες της σπάνιας εμφάνισης του Σύρου προέδρου.

«Αν υπήρχε ένας χώρος χαράς που παρέμεινε στη Συρία, είναι χάρη στις νίκες που επιτεύχθηκαν προς το πρόσωπο της τρομοκρατίας» είπε στους Σύρους στρατιώτες ο Άσαντ σύμφωνα με τον προεδρικό λογαριασμό στο Twitter. Σύμφωνα με το Twitter του προεδρικού γραφείου ο Άσαντ επισκέφτηκε το Τζομπάρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, με την ευκαιρία του νέου έτους. Η περιοχή αυτή βομβαρδίστηκε ανελέητα απ την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οργάνωση που με έδρα τη Βρετανία παρακολουθεί την εμφύλια σύγκρουση στη χώρα αυτή.

Ο Άσαντ δεν εμφανίζεται συχνά και ιδίως σε δημόσιους χώρους με κοινό αν και σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχει επισκεφθεί συριακά στρατεύματα στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ξεπέρασαν τις 76.000 τα θύματα του πολέμου στη Συρία το 2014
Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Συρία το 2014 έφθασαν τους 76.021 και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο 33.278 άμαχοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2011 από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ και εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν τον Αύγουστο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχεται σε 191.000, αλλά σύμφωνα με ακτιβιστές ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους
Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 29 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στη Συρία, τα 17 αεροπορικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ράκα, Ντάιρ αλ Ζορ και Κομπάνι, ανακοίνωσε η Συνδυασμένη Μικτή Δύναμη Κρούσης.

Τα 12 πλήγματα στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Σιντζάρ, τη Μοσούλη και την Φαλούτζα, διευκρίνισε η δύναμη.

Στα χέρια τζιχαντιστών δύο Ιταλίδες
Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ εμφανίζει δύο νεαρές Ιταλίδες κρατούμενες των τζιχαντιστών στη Συρία με την μία από αυτές να εκφράζει φόβους για τη ζωή τους. Στο βίντεο οι γυναίκες επιβεβαιώνουν ότι ονομάζονται Βανέσα Μαρτσούλο και Γκρέτα Ραμέλι – οι δύο Ιταλίδες εργαζόμενες της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Horryaty», οι οποίες απήχθησαν στη Συρία τον Αύγουστο.

Το βίντεο, διάρκειας 23 δευτερολέπτων, αναρτήθηκε στο YouTube και δείχνει τις δύο γυναίκες καθισμένες στο πάτωμα μπροστά από έναν λευκό τοίχο, ντυμένες με μαύρη κελεμπία και φορώντας μαύρη ισλαμική μαντίλα. Μία από αυτές κρατάει ένα χαρτί που εμφανίζει την ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2014.

Το βίντεο συνοδεύει ο τίτλος: «Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα κρατάει ομήρους δύο Ιταλίδες εξαιτίας της συμμετοχής της κυβέρνησής τους στη συμμαχία» (σ.σ τη διεθνή συμμαχία που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία). Ωστόσο, οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί στο Twitter που χρησιμοποιεί η ένοπλη οργάνωση, η οποία είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, δεν αναφέρουν το βίντεο, το οποίο μάλιστα δεν φέρει λογότυπό της.

«Εκλιπαρούμε την κυβέρνησή μας και τους στρατιωτικούς της να μας επιστρέψουν στα σπίτια μας πριν από τα Χριστούγεννα», λέει η μία γυναίκα στα αγγλικά διαβάζοντας όπως φαίνεται στο βίντεο μία γραπτή ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να σκοτωθούμε. Η κυβέρνηση και ο στρατός μας είναι υπεύθυνοι για τις ζωές μας».

Εκπρόσωπος, πάντως, του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον Αύγουστο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι δύο ιταλίδες εργαζόμενες σε ανθρωπιστική οργάνωση είχαν απαχθεί στη Συρία χωρίς ωστόσο να δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Οι γυναίκες εργάζονταν στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει τότε το υπουργείο προσθέτοντας ότι εξέταζε όλους τους πιθανούς τρόπους για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες και να διασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή τους. Δεν είχε δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τους απαγωγείς τους.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Μέτωπο έχουν πολλές φορές συλλάβει δυτικούς ομήρους στη Συρία, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο. Το ΙΚ μάλιστα εκτέλεσε δι’ αποκεφαλισμού άνδρες ομήρους, περιλαμβανομένων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων, τον περασμένο χρόνο. Στη διάρκεια του 2014, το Μέτωπο απελευθέρωσε ομήρους, ανάμεσά τους ελληνορθόδοξες καλόγριες τον Μάρτιο και έναν αμερικανό συγγραφέα τον Αύγουστο.