Πρωτοφανής αστυνομική έφοδος στο χρηματιστήριο της Σουηδίας

Πρωτοφανής αστυνομική έφοδος στο χρηματιστήριο της Σουηδίας
Photo: pixabay.com
Οι ποινές για κατάχρηση αγοράς κυμαίνονται από 6 μήνες έως το μέγιστο 6 έτη στη Σουηδία.

Η υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος της Σουηδίας πραγματοποίησε έφοδο στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης την Πέμπτη για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την κατάχρηση της αγοράς.

Το σουηδικό χρηματιστήριο, που ανήκει και λειτουργεί υπό την η Nasdaq Inc., βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών καθώς «υπήρχε ανάγκη για πληροφορίες από τη Nasdaq μέσω αυτού του είδους της δράσης», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο εισαγγελέας Πόντους Χάμιλτον.

Ο ίδιος είπε πως η ίδια η Nasdaq δεν ερευνάται και ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο». Εάν απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές θα ισχύσουν πιθανότατα σε ένα χρόνο από τώρα, πρόσθεσε ο Χάμιλτον.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε ένας γύρος ανακρίσεων ενώ η αστυνομία επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Nasdaq Stockholm στο Frihamnen της Στοκχόλμης.

Η Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος της Σουηδίας (Ekobrottsmyndigheten) είναι μια ειδικά διορισμένη μονάδα στο πλαίσιο της εισαγγελίας που καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι ποινές για κατάχρηση αγοράς και εγκλήματα προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες κυμαίνονται από 6 μήνες έως το μέγιστο 6 έτη στη Σουηδία.

«Η αστυνομία έχει έρθει σε επαφή μαζί μας σχετικά με μια ευρύτερη έρευνα που διεξάγει», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Nasdaq Stockholm. «Συνεργαζόμαστε μαζί τους και δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια καθώς η έρευνα συνεχίζεται» συμπλήρωσε ο ίδιος

Την είδηση της έρευνας μετέδωσε πρώτη η σουηδική εφημερίδα Expressen.

«Είναι σαφές ότι η επιδρομή συνδέεται με τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο χρηματιστήριο Nasdaq», δήλωσε ο Χάμιλτον στην εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com