Moody’s: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και blockchain θα μετασχηματίσουν την οικονομία – Οι 5 καταλύτες

Moody’s: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και blockchain θα μετασχηματίσουν την οικονομία – Οι 5 καταλύτες
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο μετασχηματισμός των AI και DLT θα διαμορφώσει τους πιστωτικούς δείκτες μέσω πέντε καναλιών, λέει η Moody’s  

Τόσο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) όσο και οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (DLT), όπως το blockchain, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, πρόσφατες καινοτομίες ενίσχυσαν τις δυνατότητες μετασχηματισμού τους, οι οποίες είχαν φτάσει σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με τη Moody’s, o επερχόμενος μετασχηματισμός θα φέρει αποτελεσματικότητα και νέα προϊόντα. Από την άλλη, θα επιδεινώσει τους τρέχοντες κινδύνους και θα δημιουργήσει νέους.  Η αλληλεπίδραση κινδύνου και ευκαιριών θα επηρεάσει τα πιστωτικά προφίλ των επιχειρήσεων, των εκδοτών χρέους και γενικά της οικονομίας μέσω πέντε διαύλων, με τις επιπτώσεις να ποικίλλουν ανά τομέα και στρατηγική. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Moody’s, η εφαρμογή της AI και των DLT θα επηρεάσει τον πιστωτικό κίνδυνο εντός και μεταξύ τομέων και χωρών. Τα διδάγματα που προσφέρουν οι μετασχηματισμοί του παρελθόντος, είτε από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης είτε από την περίοδο της γέννησης του Διαδικτύου υποδηλώνουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μεταβάλουν δραματικά τα επιχειρηματικά μοντέλα, να προσελκύσουν νεοεισερχόμενους «παίκτες» και να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των οργανισμών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις.

Φυσικά, το AI θα επηρεάσει όλους τους τομείς, ενώ το DLT κυρίως απασχολεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιδράσεις θα είναι πιθανότατα θετικές, αλλά θα διαφέρουν πολύ ανά χώρα, περιοχή, εταιρεία και εργαζόμενο, με ορισμένους να υποφέρουν λόγω τεχνολογίας.

Πέντε δίαυλοι  

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, το αν ο πιστωτικός αντίκτυπος του τεχνολογικού μετασχηματισμού αποβεί θετικός ή αρνητικός θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο κάθε εκδότης χρέους θα πλοηγηθεί σε πέντε βασικά κανάλια μετάδοσης: προσφορές νέων προϊόντων/ευκαιρίες εσόδων, κέρδη/μειώσεις λειτουργικού κόστους, επενδυτική στρατηγική και χρηματοδότηση, ρυθμίσεις και αλλαγές πολιτικής, καθώς επίσης και κυβερνοασφάλεια. Όσοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και το DLT για να βελτιώσουν τα προϊόντα και την αποτελεσματικότητά τους, διαχειριζόμενοι, την ίδια στιγμή, οικονομικούς, ρυθμιστικούς κινδύνους και κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πιθανότατα θα δουν βελτιώσεις στα πιστωτικά τους προφίλ.

Οι νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από το AI και το DLT θα αντικατοπτρίζονται στους υπάρχοντες δείκτες πιστωτικού κινδύνου. 

Ως εκ τούτου «για να αξιολογήσουμε πώς οι εκδότες χρέους διαχειρίζονται τη μετάδοση των αλλαγών τεχνολογίας στα πιστωτικά προφίλ, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των δεικτών σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: επιχειρηματική στρατηγική και εφαρμογή, οικονομική απόδοση, διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων και αλλαγές σε επίπεδο βιομηχανίας και οικονομίας» λέει η Moody’s, συμπληρώνοντας: «Έχουμε εντοπίσει πέντε διαύλους μέσω των οποίων το AI και το DLT θα επηρεάσουν την πιστωτική ποιότητα:

  1. Εφαρμογή της τεχνολογίας για τη βελτίωση ή τη δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών και υποδομών. Οι εκδότες χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το AI και το DLT για να διευρύνουν και να εξατομικεύσουν τις προσφορές τους, να προσθέσουν νέες δυνατότητες, να επαναλάβουν πιο γρήγορα και να συντομεύσουν το χρόνο κυκλοφορίας στην αγορά. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το εάν θα το κάνουν σε βαθμό που ξεπερνά τους ανταγωνιστές ή βελτιώνει ουσιαστικά την αξία για τους πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  2. Ικανότητα συλλογής κερδών ή μειώσεις κόστους. Το AI και το DLT μπορούν να αυτοματοποιήσουν πολλές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, βελτιώνοντας σημαντικά τις υπάρχουσες διαδικασίες.
  3. Διαχείριση δαπανών και επενδύσεων σε τεχνολογία. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και του DLT θα αυξήσει το κόστος πληροφορικής, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε υλικό, λογισμικό και ταλέντο, ενώ θα εκσυγχρονίσουν τα παλαιού τύπου συστήματα. Οι πληρωμές σε προμηθευτές τεχνολογίας θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν. Ο τρόπος χρηματοδότησης και διαχείρισης αυτών των δαπανών θα επηρεάσει άμεσα τους πιστωτικούς δείκτες.
  4. Προσαρμογή σε νέους κανονισμούς και πολιτικές. Το εάν οι κανονισμοί AI και DLT συγκλίνουν ή κατακερματίζονται μεταξύ των δικαιοδοσιών θα επηρεάσει την ταχύτητα υιοθέτησης της τεχνολογίας και την κατανομή των πλεονεκτημάτων της, μεταξύ άλλων μεταξύ των χωρών. Επιπλέον, καθώς οι δημόσιες αρχές προσαρμόζουν τα νομικά τους πλαίσια για να συλλάβουν κινδύνους και συμπεριφορές έκτακτης ανάγκης, οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους νομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους.
  5. Αλλαγές στη στάση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Τόσο το AI όσο και το DLT θα επεκτείνουν πιθανές οδούς για παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, οι θιασώτες μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο.