Πρωτογενές πλεόνασμα και με τη βούλα της Eurostat

Πρωτογενές πλεόνασμα και με τη βούλα της Eurostat

H Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επικυρώνει την Τετάρτη και επίσημα το πλεόνασμα της Ελλάδας. 

Αύριο, 23 Απριλίου, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, θα κινηθεί γύρω από τα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα.

Η επικύρωση του πλεονάσματος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία συμπίπτει χρονολογικά με την «μαύρη» επέτειο της ανακοίνωσης της εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο στο Καστελόριζο στις 23 Απριλίου του 2010 και θεωρείται ότι «ανοίγει την πόρτα» για θετικές ειδήσεις.

Θα ακολουθήσει το Eurogroup της 5ης Μαΐου, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στους ομολόγους του. Το σχέδιο αυτό το επεξεργάζεται η κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο και βασίζεται στις σχετικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και McKinsey.

Επίσης θα τους καλέσει να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα και η μείωση των επιτοκίων.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό επιτόκιο των δανείων αυτών – που κινείται στα επίπεδα του 0,8% – για ολόκληρη την περίοδό τους (τα 30 ή 50 χρόνια) ή τουλάχιστον για την επόμενη 15ετια.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πόσα χρήματα δίνει η κυβέρνηση και σε ποιους

«Βροχή» αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα