«Βροχή» αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

«Βροχή» αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 140.000 – Δείτε όλα τα βήματα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της αίτησης. 

Ξεπερνούν τις 140.000 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως τη Δευτέρα του Πάσχα στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr) για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Η πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων από τη ΓΓΔΕ δείχνει ότι περίπου 40.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από φορολογούμενους, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος και ως εκ τούτου οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Αντίθετα μέχρι στιγμής ήδη έχουν επιλεγεί περίπου 22.000 νοικοκυριά, τα οποία δικαιούνται το επίδομα και θα λάβουν συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν τον κοινωνικό μέρισμα που ξεκινά από 500 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, έως τις 10 Μαΐου.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1-31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1-30 Ιουνίου, η καταβολή θα γίνει έως και τις 10 Ιουλίου. Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους.

Τέλος, θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διαπιστωθεί το εάν τα όσα υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ισχύουν.

Τα βήματα για το μέρισμα
Οι φορολογούμενοι, καλούνται να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα «Αίτηση κοινωνικού μερίσματος» η οποία εμφανίζεται ως πρώτη κατά σειρά επιλογή στην κεντρική σελίδα της ΓΓΠΣ και στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες». Επιλέγοντας «Αίτηση Κοινωνικού Μερίσματος» ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες του Taxisnet.

Στην ηλεκτρονική αίτηση που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν ήδη αποτυπωθεί το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του χρήστη ο οποίος καλείται να συμπληρώσει ανάλογα την ένδειξη «Έγγαμος», τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το έτος γέννησης και σε ειδικό πεδίο αν πρόκειται για άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Στο επόμενο πεδίο, συμπληρώνονται τα «Στοιχεία οικίας». Ζητείται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον αναζητήσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος) και η Διεύθυνση. Σε ειδικό κουτάκι συμπληρώνεται αν «στο ακίνητο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος».

Το αμέσως επόμενο πεδίο αφορά στα μέλη της οικογένειας. Για να τα δηλώσετε, θα πρέπει να επιλέξετε στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής φόρμας «Εισαγωγή μέλους», οπότε το σύστημα θα σας ζητήσει τα αντίστοιχα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.).

Το τελευταίο πεδίο είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους. Συμπληρώνεται το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τέλος ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει κλικ στην επιλογή «Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή ιδιαίτερα δε τα άτομα που συνοικούν μαζί μου είναι τα ανωτέρω και μόνο αυτά» και βέβαια στην «Οριστικοποίηση Αίτησης».