Έρχεται παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες στη χρήση καρτών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δραστικές παρεμβάσεις προανήγγειλαν ο Γιώργος Σταθάκης και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Επιστολή σε όλες τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες θα αποστείλει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης των μηχανημάτων για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (Pos).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις απαραίτητες διατάξεις και παρεμβάσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να ενισχύσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του λαθρεμπορίου.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι οι Τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών «πρέπει να συνεργαστούν για την αλλαγή της νοοτροπίας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων και όχι για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και θα ακολουθήσει και συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα στοιχεία από έρευνα στο διαδίκτυο για τις προμήθειες των Τραπεζών. Οι προμήθειες των Τραπεζών πηγαίνουν αναλογικά με το μέγεθος του πελάτη και δεν είναι σταθερές, όπως θα έπρεπε να είναι είπε ο υπουργός. Τα στοιχεία που κατέθεσε είναι τα ακόλουθα:

Εθνική Τράπεζα: 159-182 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 329-429 ευρώ για ασύρματο

Τράπεζα Πειραιώς: 156-226 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 357 ευρώ για ασύρματο

Alpha Bank: 157 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 263 ευρώ για ασύρματο

Eurobank: Δεν βρέθηκαν στοιχεία

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι «Θα σταλεί επιστολή σε όλες τις Τράπεζες και θα προχωρήσουμε σε δημοσιοποίηση των απαντήσεών τους. Θα πρέπει να υπάρχει μείωση στην αγορά και στη συντήρηση των POS όπως και στις προμήθειες των Τραπεζών».

Προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή που θα αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά επιχείρηση μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές μέσω POS και για ηλεκτρονικές αγορές που θα εξυπηρετούν ανάγκες της επιχείρησης.

«Αν επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει κοινωνικό όφελος. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως είχαμε στην αύξηση των εσόδων Δημοσίου και στα τέλη κυκλοφορίας παρά τα όσα λέγανε διάφοροι» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εξελίξεις προανήγγειλε και ο Γιώργος Σταθάκης

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου και βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτη να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η όποια παρέμβαση, αν χρειαστεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, «θα είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και στα πλαίσια των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομίας ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία από το υπερβολικό κόστος χρήσης που τους επιβάλλουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές τους συναλλαγές. «Ακόμα και για απλά εμβάσματα οι καταναλωτές πληρώνουν από 2-10 ευρώ. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η υπερβολική χρέωση», σημείωσε

Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ακόμα ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεση εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου για τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν ανεξέλεγκτα τις υπερβολικές χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι το υπουργείο μόλις τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός έστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του στις διατραπεζικές συναλλαγές και προσέθεσε ότι «πρόθεση μας είναι να εφαρμόσουμε πλήρως την κοινοτική οδηγία».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις υπερβολικές διατραπεζικές χρεώσεις «σύνθετο και περίπλοκο, ιδιαίτερα όταν αφορά 4μερή συστήματα», για αυτό, όπως είπε, «χρειάζεται μια πιο σύνθετη παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης για να βρεθούν σύννομοι τρόποι».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλει συγκεκριμένους κανονισμούς, και μετά θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης για το ύψος των προστίμων και τον φορέα που θα επιβάλλει τα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα παρανομούν με χρεώσεις που υπερβαίνουν το 0,2% ή το 0,3% της αξίας της συναλλαγής.