Πρωτοβουλίες Ομπάμα για την ελληνική κρίση

Πρωτοβουλίες Ομπάμα για την ελληνική κρίση
Photo: REUTERS

Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ για την ελληνική κρίση – Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για προσφυγικό – οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα θα συζητήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτημα και το σχέδιο για το πώς θα γίνει βιώσιμη η οικονομία της χώρας με τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία την επόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου.

Ο κ. Ομπάμα θα βρεθεί στο Αννόβερο, όπου θα επισκεφθεί τη μεγαλύτερη έκθεση βιομηχανικής καινοτομίας στον κόσμο. Στο πλαίσιο της συνάντησής του με την καγκελάριο Μέρκελ, οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές ότι στα θέματα που θα θέσουν είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα του Λευκού Οίκου Τσαρλς Κάπτσαν, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί μεταξύ άλλων το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κάπτσαν δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη συνεργασία τους για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση, και θα συζητήσουν και την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα του προσφυγικού, εξάλλου, ετέθη και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σήμερα εξάλλου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, όπως θεωρούν ότι χρειάζεται οι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: news247.gr