Προβλέποντας μετάλλια μέσω στατιστικής

Προβλέποντας μετάλλια μέσω στατιστικής

Προηγούμενες επιδόσεις, πληθυσμός, ακόμα και η οικονομία της χώρας παίζουν ρόλο στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Δείτε πώς.

Πόσα μετάλλια θα κερδίσει στο Σότσι η Ρωσία; Θα είναι πρώτη σε συγκομιδή ή θα την ξεπεράσουν οι ΗΠΑ; Και πού αναμένεται να τερματίσει η Κίνα; Δύο αδέλφια από υποστηρίζουν πως έχουν τις απαντήσεις.

Ο Dan και ο Tim Graettinger συγκέντρωναν εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο σε 30 datasets για τις χώρες που συμμετέχουν προκειμένου να φτιάξουν ένα στατιστικό μοντέλο με δείκτες και μεταβλητές που τελικά μπορούν να προβλέψουν το τελικό σκορ των μεταλλίων.

Στον πρώτο πίνακα φαίνεται το αποτέλεσμα του μοντέλου όταν εφαρμόστηκε σε σύγκριση με την πραγματική συγκομιδή μεταλλίων στους Αγώνες του 2006 και του 2010. Οι χώρες αριστερά από τη γραμμή τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη, εκείνες δεξιά τα πήγαν χειρότερα. Όλες οι άλλες έπεσαν ακριβώς ή σχεδόν.

Διαβάστε ακόμη: Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα

Φέτος, σύμφωνα με τους Graettingers, οι ΗΠΑ θα κερδίσουν 29 μετάλλια, η Γερμανία 23 και η Κίνα 22, ενώ διοργανώτρια Ρωσία 20.

Πώς, όμως, λειτουργεί το μοντέλο; Χρησιμοποιεί διάφορους δείκτες: οικονομία, γεωγραφία, θρησκεία, κοινωνική κατάσταση, εξοικείωση με το σπορ, μέγεθος ΑΕΠ, αξία εξαγωγών, μετάλλια σε προηγούμενους Αγώνες κ.α. Όλα μπαίνουν στη ζυγαριά και όλα επηρεάζουν το αποτέλεσμα λίγο ως πολύ. Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν πως οι επιδόσεις των χωρών στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες επηρέαζαν αντίστοιχα τη συγκομιδή στους χειμερινούς. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι αναμενόμενο, κάθε διοργανώτρια χώρα συγκεντρώνει περισσότερα μετάλλια από όσα είχε στους προηγούμενους ή κέρδισε στους επόμενους.

Στον δεύτερο πίνακα φαίνεται η πρόβλεψη του μοντέλου των Graettinger για τους αγώνες του Σότσι. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν.