Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα

Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα

Η άγνωστη ρωσική πόλη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών, με κόστος περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκλονιστική αυτή τιμή, που περιλαμβάνει ριζική αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που κόστισαν οι Ολυμπιακοί της Κίνας, και είναι τρεις φορές υψηλότερη από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.

Όταν η Ρωσία κέρδισε τη διεξαγωγή των αγώνων, η αρχική εκτίμηση κόστους ήταν 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος εκτοξεύτηκε στην πορεία με τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, δρόμων και ξενοδοχείων. Πολλές από τις υποδομές αυτές θα χρησιμοποιηθούν και στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ήταν η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τα βουνά. Το κόστος ήταν εξαρχής υψηλό, αλλά με τις καθυστερήσεις εκτοξεύτηκε ακόμα παραπάνω.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: «Ευπρόσδεκτοι και οι ομοφυλόφιλοι στο Σότσι»

Δεν είναι περίεργο να ξεφεύγουν τα κόστη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά μέσο όρο όλες οι διοργανώσεις ξεφεύγουν κατά 179% σύμφωνα με την Άλισον Στιούαρτ, συνεργάτη στο Said Business School του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρ’ όλα αυτά το κατασκευαστικό κόστος από μόνο του δεν εξηγεί γιατί το αρχικό κόστος της διοργάνωσης τετραπλασιάστηκε.

«Δε χτίζουν πράγματα που δε δήλωσαν εξαρχής ότι θα έχτιζαν,» είπε η Στιούαρτ.

Από την αρχή το Σότσι ήταν περίεργη επιλογή. Η παραθαλάσσια πόλη έχει μέση θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου τους ψυχρότερους μήνες. Μεγάλες ποσότητες χιονιού από πέρυσι έχουν αποθηκευθεί σε περίπτωση που ο καιρός ζεστάνει.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να ήταν επίτηδες χαμηλά κοστολογημένη η προσφορά της Ρωσίας για να κερδίσει τη διεξαγωγή των αγώνων. Το Σότσι κέρδισε υποψήφιες πόλεις όπως η Αυστρία, η Κορέα και η Ισπανία.

Ο Πάτρικ Ρίσε, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ουέμπστερ, είπε ότι μπορεί να υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός από την πλευρά της Ρωσίας για τη δήλωση χαμηλού κόστους για τους αγώνες.

Πολλά από τα τελικά έξοδα είναι άγνωστα. Οι ανησυχία για την ασφάλεια έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που κέρδισε το Σότσι το δικαίωμα διεξαγωγής των αγώνων, και οι προσπάθειες για ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων μπορεί να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το τελικό κόστος.

Υπάρχουν επίσης φήμες για εκτεταμένη διαφθορά.

Ο Μπόρις Νέμτσοβ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και αντίπαλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δημοσίευσε πέρυσι μια έκθεση περιγράφοντας τους αγώνες ως μια από τις «μεγαλύτερες απάτες» στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, και ισχυρίστηκε ότι έως και το 60% του επιπλέον κόστους -30 δισεκατομμύρια δολάρια- έχει υπεξαιρεθεί.

«Είναι το σύνηθες ποσοστό διαφθοράς στη Ρωσία», ανέφερε στην έκθεση.

Ο Νέμτσεβ είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει πάει στις τσέπες των «ολιγαρχών και των εταιρειών που συνδέονται με τον Πούτιν».