Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων- Στο 10% η θετικότητα

Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων- Στο 10% η θετικότητα
(Ξένη Δημοσίευση) Κλίνες ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 2.153 κρούσματα με την επιδημιολογική εικόνα να μην επιτρέπει την άρση του lockdown στα τέλη του μήνα.

Παγιώνεται η τάση σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, χαράσσοντας μικρή αχτίδα αισιοδοξίας για τη δύσκολη συνέχεια, ωστόσο αρκετά είναι οι δείκτες που συνεχίζουν να προβληματίζουν έντονα επιστήμονες και κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 2.153 κρούσματα -ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με τα στατιστικά της Τρίτης- με την επιδημιολογική εικόνα να μην επιτρέπει την άρση του lockdown στα τέλη του μήνα. Την ίδια στιγμή, νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν οι διασωληνωμένοι που αγγίζουν τους 600 (597 για την ακρίβεια), ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται και ο αριθμός των νεκρών.

Πιέζεται παντού το σύστημα

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού, όμως αντέχει» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των νεκρών από την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, καθώς έχασαν τη ζωή τους 87 ακόμη άνθρωποι, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίζονται τα 633 από τα συνολικά 2.125 νέα κρούσματα. Ακολουθεί η Αττική με 383 νέες μολύνσεις, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκαν στην Λάρισα (160) και στην Πέλλα (106).

Στο 10% η θετικότητα

Ένα ανησυχητικό στοιχείο το τελευταίο 24ωρο είναι ο  δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού, ο οποίος επανήλθε σε διψήφιο αριθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 31.013 τεστ εκ των οποίων τα 21.361 μοριακά και τα 9.652 rapid. Οι νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 2.152.

Ο δείκτης θετικότητας με βάση τους μοριακούς ελέγχους διαμορφώνεται στο 10%, δηλαδή τα 10 από τα 100 δείγματα που έγιναν ήταν θετικά. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς το όριο συναγερμού για του δείκτη θετικότητας τοποθετείται στο 4%.

Σε υψηλά επίπεδα διασωληνωμένοι και νεκροί

Για πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, όχι όμως στο ρυθμό που θέλουν οι ειδικοί, έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα “ατυχές” περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός, μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα».

Τα λύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης «δείχνουν» άρση του lockdown

Πάντως, για πρώτη φορά μετά από 22 ημέρες καραντίνας στη Θεσσαλονίκη και 18 στην Αττική οι επιστήμονες βλέπουν μια πρώτη αχτίδα ελπίδας.

Όπως αποκαλύπτουν στο MEGA ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και καθηγητής του Καποδιστριακού που κάνουν έρευνες στα λύματα των δυο πόλεων, το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ όπως προβλέπουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε κάθε μια από τις δυο πόλεις τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 400.