Προβόπουλος: «Να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν»

Προβόπουλος: «Να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν»

«Οι τράπεζες να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

Τις διοικήσεις των τραπεζών να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη, προτρέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειάζεται ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία μια διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει, αλλά όπως τόνισε πρέπει να επιταχυνθεί.

Αναφορικά με τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως οι αγορές εξέλαβαν τα αποτελέσματα του stress test που διεξήγαγε η BlackRock «εξαιρετικά ευνοϊκά», ενώ επικαλέσθηκε τις Moody’s και Fitch οι οποίες δηλώσαν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι ο επιτυχής συγκεντρωτισμός του ίδιου του τραπεζικού κλάδου αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Συγκεκριμένα ανάφερε πως από τις 18 εμπορικές τράπεζες που υπήρχαν το 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα τέσσερις συστημικές τράπεζες, μια μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες.

«Εκδηλώθηκε δραματικός συγκεντρωτισμός στον τραπεζικό κλάδο. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, που αδυνατούσαν τα αντλήσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εκκαθαρίστηκαν. Όλα αυτά έγιναν εν μέσω μιας κρίσης, χωρίς να ζημιωθεί ούτε ένας καταθέτης», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πιστωτική επέκταση και στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη ανάφερε πως τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στους πλέον αποδοτικούς κλάδους της οικονομίας. Ξεκαθάρισε δε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευση και το 2014.

Προβόπουλος: «Tο Grecovery είναι καθ’ οδόν»