Προβόπουλος: Yπήρχε plan Β σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

Προβόπουλος: Yπήρχε plan Β σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ επιβεβαίωσε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha έδωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και αναφέρθηκε στο κρίσιμο διάστημα από το 2011 – 2012, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχε τότε «plan B» για την Ελλάδα.

Όπως είπε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν προέβλεπε ότι η χώρα θα βγει εκτός ευρώ αλλά τι θα συμβεί σε περίπτωση τραπεζικού πανικού. «Μερικά από αυτά που προβλέπονταν τα είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».

«Κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκαν αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη». Βασική επιδίωξη της ΤτΕ ήταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Σημείωσε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.

«Τον Μάρτιο του 2014 είχα μεγάλη κόντρα με την τρόικα για τα stress test των τραπεζών». Ο Πολ Τόμσεν και κάποιοι άλλοι στην τρόικα πίστευαν ότι η κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγισε η ΤτΕ ΕΛΛ +1,00% με τη βοήθεια συμβούλων, σημείωσε. «Ήμουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ».

«Το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τι υποχρεώσεις είχε η χώρα από την ένταξη στο ευρωσύστημα», τόνισε ο Γ. Προβόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το αρχικό μείγμα του προγράμματος ήταν λάθος καθώς στηρίχθηκε σε υπερβολική φορολογική επιβάρυνση και όχι στην περικοπή των δημοσίων δαπανών που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα. «Δυστυχώς η χώρα δεν βρέθηκε με εθνικό σχεδιασμό και ακόμα και τώρα δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό».