Ψηφιακά δίδυμα: Έτσι «σκέφτονται οι έξυπνες πόλεις»

Ψηφιακά δίδυμα: Έτσι «σκέφτονται οι έξυπνες πόλεις»
Smart city, conceptual illustration. (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι smart cities είναι το μέλλον. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το πώς θα αλλάξουν πραγματικά τη ζωή μας.

Του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου, CEO της Yodiwo

Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός θόρυβος σχετικά με τα ψηφιακά δίδυμα. Συνοπτικά, το ψηφιακό δίδυμο είναι μια εικονική αναπαράσταση αντικειμένων, διαδικασιών, συμπεριφορών και σχέσεων του πραγματικού κόσμου.

Με βάση τον απλοποιημένο αυτό ορισμό, το ψηφιακό δίδυμο μιας πόλης λανθασμένα συγχέεται με το τρισδιάστατο μοντέλο αυτής και της δυνατότητας που μας προσφέρει για εικονική περιήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τρισδιάστατη αναπαράσταση δεν αποτελεί σημαντικό συστατικό του ψηφιακού διδύμου. Ακόμα όμως πιο σημαντικό συστατικό αποτελεί η ιστορική γνώση σχετικά με τη συμπεριφορά και «την αντίδραση της πόλης» σε γεγονότα.

Στη Yodiwo, μέσω τρισδιάστατης 3D μοντελοποίησης και εξελιγμένους αλγορίθμους ΑΙ, δημιουργούμε πλήρη εικόνα του αστικού δικτύου και αδιάλειπτη επικοινωνία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στηριζόμενοι στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες IoT, πληροφορίες από κάθε είδους σύστημα, αισθητήρα ή μετρητή συγκεντρώνονται και αναλύονται από ένα αρθρωτό περιβάλλον πολυδιαχείρησης. Η γνώση αυτή αποτελεί τη βάση (knowledge base) για την ανάπτυξη μοντέλων εξομοίωσης καταστάσεων που συναντάμε σε μια πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι όμως η σημαντικότητα αυτής της δυνατότητας; Οι εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται την ύπαρξη του ψηφιακού διδύμου μιας πόλης για σκοπούς πολεοδομικού σχεδιασμού, περιορισμού των περιπτώσεων κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωση της «ενεργειακής πενίας», και βελτίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών των πόλεων που έμμεσα και μεσοπρόθεσμα θα ωφελήσουν τον πολίτη.

Ακόμα όμως και στην καθημερινότητά του, ο πολίτης θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον γνωσιακό ψηφιακό πλούτο για θέματα κινητικότητας, προγραμματισμού των εργασιών του και εξοικονόμηση χρημάτων για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, μεταξύ άλλων.

Η πρόβλεψη είναι το κοινό χαρακτηριστικό που θα γεννήσει τα οφέλη: πώς θα εξελιχθεί η κίνηση στο άμεσο μέλλον στις οδικές αρτηρίες που χρησιμοποιώ καθημερινά; Πώς μεταβάλλεται η τιμή της ΚWh στο χρηματιστήριο ενέργειας τις επόμενες ώρες ώστε να προγραμματίσω τις εργασίες μου; Φιλόδοξες εφαρμογές μεν, πραγματοποιήσιμες δε.

Στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν όπως ποια επιχειρηματικά μοντέλα που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του ψηφιακού διδύμου της πόλης θα επικρατήσουν και πως οι διαχειριστές των πόλεων θα αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά από αυτήν την τάση. Προς το παρών, οι τελευταίοι επιβάλλεται να κάνουν προσεκτικές επιλογές των τεχνολογιών και εργαλείων που θα υιοθετήσουν για να είναι έτοιμοι όταν το σημερινό κύμα θα έχει μετατραπεί σε ψηφιακό τσουνάμι.