LIVE: Η συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού

LIVE: Η συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού
ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

"Μάχη" στη βουλή - Ολοκληρώθηκαν οι  ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού.

Κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών των κομμάτων.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βούτσης.

Πλακιωτάκης: Ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το 2014 προβλεπόταν ανάπτυξη 0,9%, η ανεργία είχε μειωθεί και θα συνέχιζε να μειώνεται. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε ότι θα εφαρμόσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με τη φίλη σας την Αγγέλα;». «Πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη συναίνεση και έβαζε πάνω απ όλα τη βουλιμία του για εξουσία. Τη συναίνεση τη θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του» σημείωσε.

Κάνοντας συνολικά απολογισμό είπε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. «Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξεταστική επιτροπή για τα αίτια της κρίσης ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνήσουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και πώς έφθασε η χώρα στα μνημόνια, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ότι «συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία».

«Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος. Προκαλούμε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να αποτυπωθεί η αλήθεια, να τη συνυπογράψει. Όποιος όμως αρνηθεί, δεν έχει δικαίωμα να ψελλίζει περί διαφάνειας» επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομια της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

«Στην ύφεση μάς γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».

Κόντρα Καμμένου-Βενιζέλου για τα υποβρύχια

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις κατηγορίες του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην αναφορά του κ. Καμμένου ότι έχει ευθύνες ο κ. Βενιζέλος γιατί επί υπουργίας του στο Άμυνας ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε από τη χώρα, η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άθλια και χυδαία συκοφαντία, ενώ για αρκετή ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να κυλήσει ήρεμα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν έχει το κουράγιο να μπει στη Βουλή και να ασκήσει αντιπολίτευση, και ότι έγινε συνήγορος της πολιτικής που εκφράστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία, όπως συμπλήρωσε, συμφώνησε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου και όχι με τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

«Γιατί δεν στηρίζετε αυτή την εθνική προσπάθεια και επιμένετε να στηρίζετε την εγκληματική πολιτική του παρελθόντος. Γιατί η ΝΔ γίνεται συνήγορος υπεράσπισης και επιμένει στην άφεση αμαρτιών στο σύστημα ΠΑΣΟΚ, εργολάβων, διαπλεκομένων και προφυλακισμένων;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος τον κατηγόρησε για άθλια, βαριά συκοφαντία σε βάρος του και τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχυρίζετε ψεύδη λέγοντας ότι είχε σχέση με βλαπτικές επιλογές για τα υποβρύχια όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Πρόσθεσε δε ότι, μπορεί να είναι πολιτική και αισθητική επιλογή του κ. Τσίπρα, να είναι ομογάλακτος του κ. Καμμένου και να στηρίζεται σε αυτόν, όμως αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να χυδαιολογεί. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του το διάστημα που ήταν υπουργός Άμυνας, και τόνισε ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2010, εφοδιάζει με πολιτικά επιχειρήματα τη διαφάνεια. Σημείωσε ακόμα ότι το ίδιο το κράτος τού ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη διοικητική δίκη για να πειστεί ο Ισπανός διαιτητής για την αλήθεια του ελληνικού δημοσίου. «Και σήμερα ο κ. Καμμένος προσβάλει τον μοναδικό υπουργό που προστάτευσε το Δημόσιο», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Ο κ. Βενιζέλος τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Τον κ. Σάφα (ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) που τον φέρατε, τον θυμάστε; που άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και την έκανε; Δεν έχετε ευθύνη γι’ αυτά; Έχετε ευθύνη προσωπική και πρέπει να αποδοθεί για τα υποβρύχια. Και αν καταθέτετε υπέρ της Ελλάδος, καλά κάνετε. Αλλά καταθέτετε εναντίον του ανθρώπου που πήρε τα 500 εκατ. ευρώ», αντέτεινε ο υπουργός Άμυνας.

«Την εταιρία του κ. Σάφα την επέλεξαν οι Γερμανοί και όχι το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε τέτοια ποσά γιατί τα είχαν εισπράξει οι Γερμανοί πολύ πιο πριν», του απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Αντίδραση όμως υπήρξε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για τις αναφορές του κ. Καμμένου ότι είναι υπερασπιστής του κ. Βενιζέλου επειδή τον είχε διορίσει γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

«Την ώρα που τα παιδιά πεινάνε στα σχολεία, οι μόνες επιλογές του κ. Καμμένου είναι αν θα κάτσει σούζα στον Σόϊμπλε ή αν θα σταθεί όρθιος στον κ. Κέρι» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου βρήκε υποστηρικτές και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ που έχει σταθερή γραμμή, όπως είπε, πρόσθεσε:

«Με τη λογική υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε; Με αυτούς που λήστεψαν τη χώρα; Δεν χρειαζόμαστε την ψήφο σας, ελάτε όμως να συνεργαστούμε. Δεν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Στηρίξτε, συμφωνήστε σε ορισμένες επιλογές, ιδιαίτερα για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα, τα εθνικά ζητήματα».

Ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι «μπορεί να φέρει τα βάρη του παρελθόντος, είναι όμως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε αυτή η κυβέρνηση και φέρνει τη χώρα στην οδό της σωτηρίας, στην έξοδο από τα μνημόνια, φέρνει την ελπίδα και τη δυνατότητα να ορθοποδήσει ο τόπος και να επανέλθει η ανάπτυξη».

Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, σημείωσε ότι η συνολική μείωση δεν ξεπερνά το 3,3%, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να περικοπεί τίποτα από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Κουτσούμπας: Προεκλογικό παραμύθι η σκληρή διαπραγμάτευση

Ως αποτύπωση του «προεκλογικού παραμυθιού» της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται από την εισηγητική της έκθεση.

«Αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου» αφού, όπως ανέφερε, σε αντίθεση με τις αφηγήσεις του κ. Τσίπρα που έγιναν για λαϊκή κατανάλωση, περί επώδυνου συμβιβασμού της κυβέρνησης, μετά από το σκληρό εκβιασμό του Σόιμπλε, «στην εισηγητική έκθεση διαβάζουμε για τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας (του 3ου μνημονίου) η οποία τελικά οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Αντίστοιχα, προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός τονίζεται ότι έχουν ως στόχο να «ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα», να «αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί μια επίσημη συνόψιση για «τα έργα, τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβερνώσας Αριστεράς που αποκαλύπτει πλήρως τον πραγματικό επικίνδυνο ρόλο της». «Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού. Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού. Κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο, που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να περάσει όλες τις επιλογές της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών με κλίμα ταξικής συνεργασίας, κοινωνικής συναίνεσης, έστω κοινωνικής ανοχής» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως εξάλλου σήμερα επιχειρείται η συνολική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και η αξιοποίηση κάθε αντιδραστικής και συντηρητικής λάιτ εφεδρείας του κεφαλαίου, είτε με όσους κυλούν σε θολά νερά κατεστημένων «Ποταμιών» είτε με άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους που παίζουν το ρόλο του λαγού. «Κι από κοντά άλλοι -ο καθείς εφ΄ ώ ετάχθη. Γνωστές φυσιογνωμίες εγκληματιών ναζιστών, που από τάγματα εφόδου παριστάνουν τώρα τις κοτούλες, χρησιμοποιώντας μάλιστα το παρόν Κοινοβούλιο ως κοτέτσι τους, μέχρι να περάσει η δύσκολη στιγμή, για την οποία συνεχώς κλαίγονται» συμπλήρωσε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι επιχειρείται παράλληλα με όλους τους τρόπους η όψιμη μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ και η αναμόρφωση της ΝΔ, ώστε να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς και για βολικές μελλοντικές κάλπικες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

«Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.