Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη βουλή η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη βουλή η κυβέρνηση

Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, με την έναρξη της νέας συνόδου της, την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει η κυβέρνηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Παράλληλα, η κα Βούλτεψη είπε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

Δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου
Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο». «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.

Χαρδούβελης: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν μέχρις στιγμής καλά
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρις στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με το χρόνο που περνάει.

Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, και εάν ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις χθες, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε συνήθως ναι.

Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ