Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές – Στήριξη από τον Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές – Στήριξη από τον Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλάει στην τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, Αθήνα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019. Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία στην Βουλή η συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Βουλή - Σε χαμηλότερους τόνους οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Τη Ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση του, έδωσαν συνολικά 153 βουλευτές μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής. Επί συνόλου 289 ψηφισάντων, την κυβέρνηση καταψήφισαν 136 βουλευτές. Τη στήριξή του στη κυβέρνηση έδωσε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Την κυβέρνηση υπερψήφισαν επίσης ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της ΧΑ και του Ποταμιού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών επικράτησαν ηπιότεροι τόνοι από τις προηγούμενες ημέρες.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας . Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου  στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».

Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».  

Στελέχη της ΝΔ έκαναν τα εξής σχόλια για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή:

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε. Είναι μάλλον η πρώτη φορά στη βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως “κύριος Κουφοντίνας”. Εν τη ρίμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλέσει “Κύριο” τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Δείτε ακόμη: 

Tσίπρας: Εγώ θα μιλάω για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από την κρίση

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας στις αναφορές για τις διακοπές του έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του