Πτώση στις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο – Απομακρύνεται η μείωση επιτοκίων της Fed

Πτώση στις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο – Απομακρύνεται η μείωση επιτοκίων της Fed
Photo: pixabay.com
Μάλλον πολύ νωρίς για να περιμένουμε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.

Υποχώρηση -σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές- κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Οι νέες μισθοδοσίες ανήλθαν σε 175.000 έναντι 315.000 τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 240.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,8%.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,9% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 4,1% τον Μάρτιο.

Το Reuters σημειώνει πως τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνου πως είναι μάλλον πολύ νωρίς για να περιμένουμε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά σφιχτή.

Υπενθυμίζεται πως η Fed άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο.

Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Μια μειοψηφία οικονομολόγων πιστεύει ότι το παράθυρο κλείνει. Από τον Μάρτιο του 2022 η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης.

Μετά την είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο, η συγκράτηση των μισθολογικών καταστάσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες ότι η οικονομία χάνει γρήγορα τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η σταδιακή μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το περασμένο τρίμηνο οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: