Πτώση στις τιμές καταλυμάτων έως και 40% σε Ιόνιο και Ήπειρο – Οι κινήσεις των ξενοδόχων για να αυξήσουν την πληρότητα

Πτώση στις τιμές καταλυμάτων έως και 40% σε Ιόνιο και Ήπειρο – Οι κινήσεις των ξενοδόχων για να αυξήσουν την πληρότητα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το natural distancing, οι προκρατήσεις για το 2021 και το μήνυμα των ξενοδόχων.

Ισχυρή πτώση τιμών που αγγίζει έως και το 40% στα καταλύματα καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, στρατηγική η οποία αποβλέπει στην προσέλκυση των παραθεριστών της τελευταίας στιγμής, αλλά και σε ενίσχυση της πληρότητας.

Οι ξενοδόχοι γνωρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα αποβεί μοιραία για τον τελικό οικονομικό απολογισμό, όμως θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής ανοιχτός ταξιδιωτικός προορισμός. Βέβαια υπήρξε και ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που επέλεξε να μην ανοίξει τις ξενοδοχειακές του μονάδες, καθώς τα λειτουργικά κόστη και το κόστος συντήρησης του υπεράριθμου προσωπικού, έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, ο Αύγουστος, σε ότι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις κινείται σε ποσοστό κοντά στο 50%. Στην πλειονότητά τους οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής, περισσότερες από τις ακυρώσεις, στοιχείο που δείχνει ότι έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα. Η Κέρκυρα δουλεύει κυρίως με Βρετανούς και Γερμανούς, όπως επίσης με Ρώσους και Αμερικάνους, οι οποίοι, δυστυχώς για φέτος, δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στην χώρα μας, λόγω των περιορισμών που υφίστανται στο εσωτερικό τους. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι Έλληνες που έσπευσαν να κλείσουν τις διακοπές τους στο νησί για το Δεκαπενταύγουστο, μιας και έχασαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν κατά την περίοδο του Πάσχα που  θεωρείται must.

«Οι ξενοδόχοι έχουν προβεί σε γενναίες προσφορές για να καλύψουν την χαμηλή ζήτηση, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν το 20% έως 30%, ανά περίπτωση. Ευτυχώς δεν παρατηρείται μείωση στη ζήτηση λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στο νησί. Είναι μία κατάσταση την οποία την παρακολουθούμε στενά μέρα με τη μέρα και είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Προσθέτει πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ξεπερνά το 50%, ωστόσο, για να έχει κανείς την πλήρη εικόνα  θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι ένα 35% των ξενοδόχων αποφάσισαν να μην ανοίξουν φέτος, ενώ πολλά από τα μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε λειτουργία είχαν προεισπράξει από το χειμώνα τα χρήματα από τους tour operators.

«Όσοι ξένοι τουρίστες έρχονται στη χώρα μας προτιμούν να μένουν μέσα στα ξενοδοχεία, καθώς φοβούνται τις πολλές μετακινήσεις που έκαναν στο παρελθόν. Έχουν έρθει για να χαλαρώσουν και έτσι το ειδικό βάρος πέφτει στους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι πρέπει να κάνουν διαρκώς υποδείξεις και να υπενθυμίζουν την χρήση μάσκας και αντισηπτικών, όπου είναι απαραίτητο. Όλα τα ξενοδοχεία τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγιεινής. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ έχουμε κόψει κάθε είδους event που ευνοεί τις στενές επαφές!» επισημαίνει ο κ. Βούλγαρης.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η κίνηση σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Παραδοσιακά η σεζόν σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ξεκινούσε το Μάιο και διαρκούσε μέχρι και τον Οκτώβριο. Πλέον με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, είναι ζήτημα το πώς θα κυλήσει η χρονιά. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Μάκης Τιμοθεάτος, δηλώνοντας πως  τηρουμένων των αναλογιών η ροή στα νησιά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με την πληρότητα να είναι πάνω από 70%, όταν τον προηγούμενο μήνα διαμορφωνόταν σε 25% με 35%.

«Οι τιμές έχουν καταρρεύσει. Πώς μπορεί ένας ξενοδόχος να επιβιώσει όταν, κάθε μέρα, χάνει 20 ευρώ ανά δωμάτιο – έσοδα τα οποία δεν μπορεί να αντικαταστήσει με διαφορετικό τρόπο – τη στιγμή μάλιστα που τα λειτουργικά κόστη εξακολουθούν και παραμένουν ψηλά. Το θέμα δεν είναι λοιπόν η πληρότητα αλλά τα έσοδα. Όταν οι τιμές είναι 30% με 40% κάτω σε σχέση με πέρυσι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της κατάστασης» τονίζει ο κ. Τιμοθεάτος.

Η εκτίμησή του είναι ότι τα πράγματα θα διεξαχθούν ομαλά μέχρι και τις 20 Αυγούστου και ότι μετά τα νούμερα θα επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου. «Ανοίξαμε εις γνώση μας. Γνωρίζουμε ότι η φετινή δεν θα είναι κανονική τουριστική σεζόν όμως δεν θέλαμε να βάλουμε λουκέτο. Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι οι προορισμοί είναι ανοιχτοί. Βέβαια στην Κεφαλλονιά το 60% των επιχειρηματιών αποφάσισε να μην ανοίξει. Τα μεγάλα ξενοδοχεία που απασχολούν τουλάχιστον 130 άτομα προσωπικό έκριναν σοφό να μην λειτουργήσουν φέτος».

Η ανατροπή του sold out και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Οι πρώτοι τουρίστες που κατέφθασαν σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ήταν από την Ολλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Αυστρία ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η αργοπορημένη αγορά της Αγγλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 65% των ξένων τουριστών. Ευτυχές γεγονός για τον κ. Τιμοθεάτο είναι ότι δεν έχουν παρουσιαστεί πολυάριθμα κρούσματα στα νησιά αυτά και έτσι δεν έχει επιβληθεί το κλείσιμο των μαγαζιών στις 12 τα μεσάνυχτα.

«Σκεφτείτε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ήμασταν sold out και με τις εξελίξεις οι προκαταβολές που περιμέναμε από τους tour operators δεν ήρθαν ποτέ. Το 2021 έχουν αρχίσει δειλά να γίνονται κρατήσεις με την προϋπόθεση βέβαια ότι η επόμενη θα είναι μία κανονική χρόνια και θα έχει βρεθεί το εμβόλιο» επισημαίνει.

Αποκαλύπτει δε πως όσοι  Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εν λόγω νησιά, τα επισκέπτονται αξιοποιώντας τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» του ΕΟΤ αλλά και το κουπόνι κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ. «Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ανθρώπους χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, επομένως δεν περιμένουμε ότι θα στηρίξουν την τοπική οικονομία. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η είσπραξη από το Κράτος γίνεται μετά από ένα δίμηνο, στην καλύτερη περίπτωση, άρα είναι σαν να επιδοτούν και πάλι οι ξενοδόχοι την συγκεκριμένη κίνηση, βάζοντας για ακόμα μία φορά πλάτη» καταλήγει.

«Στην Ήπειρο προωθούμε το natural distancing».

Την Ήπειρο επιλέγουν για τις διακοπές τους όσοι θέλουν να συνδυάσουν, βουνό, θάλασσα, δραστηριότητες στη φύση, καλό φαγητό με  ηρεμία και ασφάλεια.

Ο covid free προορισμός ενδείκνυται για τους ταξιδιώτες που θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό στα πλοία, αλλά και να έχουν τον έλεγχο του ταξιδιού τους. Άλλωστε το οδικό δίκτυο που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια εκμηδενίζει τις αποστάσεις και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους fans της περιοχής.

Ο Αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας ΖΕΝ και Ιδιοκτήτης του Zagori Suites, Νίκος Πέτσιος, κάνει λόγο για έναν Αύγουστο, ο οποίος δίνει μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας στην ήδη βεβαρημένη τουριστική σεζόν. Αν και, όπως λέει, πέρυσι τέτοια εποχή η πληρότητα άγγιζε το 90%, ποσοστό το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50%, εντούτοις είναι ικανοποιητικό δεδομένου ότι το 70% των ξένων τουριστών έχει υποχωρήσει στο 15%-20%, ενώ έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών.

«Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Σεπτέμβριος. Κανονικά η περιοχή κινούνταν με 70% ξένους τουρίστες και οι Ισραηλινοί ήταν πρώτοι στη λίστα. Δυστυχώς φέτος είναι ανύπαρκτοι. Μιλάμε για ένα μηδενικό ποσοστό καθώς δεν εκτελούνται πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Βλέπουμε μόνο σκόρπιους Γάλλους, Γερμανούς και Κεντροευρωπαίους. Ούτε καν Βαλκάνιους».

Ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Πέτσιο οι τουρίστες επιλέγουν τον προορισμό Ήπειρο βασίζεται στις εξής παραμέτρους: είναι covid free, μιλάμε για μία αραιοκατοικημένη περιοχή που προσφέρει καθαρά νερά και άπειρο φυσικό κάλος, έχει ενισχυμένο το αίσθημα ασφάλειας και η φύση ενδείκνυται για την ανάταση της ψυχολογίας.

«Μεγάλο όπλο της περιοχής είναι ότι είμαστε natural και όχι social distancing. Πολλές οικογένειες επιλέγουν την περιοχή διότι θέλουν να κάνουν δραστηριότητες με τα παιδιά τους στη φύση, να μη φοράνε διαρκώς τη μάσκα, αλλά και να απολαύσουν την υψηλή γαστρονομία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια».