Πτώση των χρηματιστηρίων υπό το φόβο νέας κόντρας Δύσης-Ρωσίας

Πτώση των χρηματιστηρίων υπό το φόβο νέας κόντρας Δύσης-Ρωσίας

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines.

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των ανησυχιών από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και των αναφορών ότι ο ουκρανικός στρατός κινείται εναντίον μεγάλης βάσης των ανταρτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 και οι δείκτες FTSE 100(του Λονδίνου), DAX (της Φρανκφούρτης) και CAC 40 (του Παρισιού) κατέγραφαν απώλειες από 0,4% έως 0,7% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Το ιαπωνικό γεν, που επωφελείται παραδοσιακά από τις ανησυχίες για γεωπολιτικούς κινδύνους, ανατιμήθηκε 0,3% έναντι του ευρώ και περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – με εξαίρεση το ιαπωνικό που ήταν κλειστό λόγω αργίας – κατέγραψαν κέρδη 0,3% σε συνέχεια του δυναμικού κλεισίματος της Wall Street την Παρασκευή, λόγω των αυξημένων κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η αυξανόμενη ρητορική για την εμπλοκή της Ρωσίας, που ακολούθησε την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών, έδωσε ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές ότι μία ανάληψη ισχυρότερης δράσης από τις δυτικές δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνική κατάληξη της σύγκρουσης. Αντίθετα, όμως, αναφορές ότι ουκρανικές δυνάμεις κινούνταν μέσα στην πόλη Ντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία και άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατούν έως σήμερα μία πιο προσεκτική στάση από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναλογιζόμενες τη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία από την ανταλλαγή κυρώσεων με έναν από τους κύριους ενεργειακούς προμηθευτές της. Οποιαδήποτε κλιμάκωση των κυρώσεων θα ήταν πιθανό να πλήξει τις επιχειρήσεις, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γερμανία που έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Τα σοκ στις αγορές από την Ουκρανία και την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα έρχονται σε μία περίοδο που αυτές δέχονται αντικρουόμενα οικονομικά μηνύματα από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν από τις θετικές ειδήσεις επιχειρηματικών κερδών. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Thomson Reuters, τα αποτελέσματα των 69 από τις 82 επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500, που ανακοίνωσαν κέρδη έως την Παρασκευή, ήταν καλύτερα των αναμενομένων. Στην Ευρώπη, τα οικονομικά στοιχεία ήταν ανάμεικτα και τα προβλήματα της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Πορτογαλίας υπογράμμισαν τις ανησυχίες ότι το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να είναι υπερβολικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Βοήθεια με όρους υπόσχεται η Ρωσία για την πτήση MH17

ΗΠΑ: Αυθεντική η συνομιλία που εμπλέκει φιλορώσους και πτήση MH17

H συντριβή του Boeing 777 «παρέσυρε» τα χρηματιστήρια