Πτώχευση κήρυξε το Νότιγχαμ της Αγγλίας λόγω «τρύπας» 23 εκατ. λιρών

Πτώχευση κήρυξε το Νότιγχαμ της Αγγλίας λόγω «τρύπας» 23 εκατ. λιρών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα οικονομικά του προβλήματα ακολουθούν εκείνα του Μπέρμιγχαμ και του Γουόκινγκ νωρίτερα φέτος.

Το δημοτικό συμβούλιο του Νότιγχαμ της Αγγλίας έγινε το τελευταίο μεγάλο θύμα της αυξανόμενης κρίσης των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βρετανία, αφού παραλύθηκε από τον πληθωρισμό και την αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες του.

Το συμβούλιο κήρυξε ουσιαστική πτώχευση εκδίδοντας την Τετάρτη τη λεγόμενη ειδοποίηση του τμήματος 114, αφού διαπίστωσε τρύπα 23 εκατομμυρίων λιρών στον φετινό προϋπολογισμό.

Η πόλη κεντρικής Αγγλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες τοπικές αρχές που υποκύπτουν σε μια πληθώρα οικονομικών πιέσεων που πλήττουν τα συμβούλια. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο υψηλός πληθωρισμός, η υψηλή ζήτηση για κοινωνική περίθαλψη, οι διαμάχες για ίσες αμοιβές και οι ριψοκίνδυνες εμπορικές επενδύσεις που ξινίζουν.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι η ειδοποίηση σήμαινε ότι «οι δαπάνες που δεν έχουν ήδη δεσμευτεί συμβατικά ή δεν έχουν συμφωνηθεί με άλλο τρόπο σταματούν αμέσως».

Τα οικονομικά του προβλήματα ακολουθούν εκείνα του Μπέρμιγχαμ και του Γουόκινγκ νωρίτερα φέτος, ενώ δεκάδες άλλα πιστεύεται ότι βρίσκονται επίσης στο χείλος του γκρεμού.

Οι πιέσεις στους προϋπολογισμούς των δημοτικών συμβουλίων απειλούν να ξεσπάσουν ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται ευρέως το επόμενο έτος. Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) για την περικοπή της χρηματοδότησης των συμβουλίων σε πραγματικούς όρους από την ανάληψη της εξουσίας το 2010.

Το Νότιγχαμ ανέφερε σε έκθεσή του ότι «ένα σημαντικό κενό παραμένει στον προϋπολογισμό της αρχής, λόγω των προβλημάτων που επηρεάζουν τα συμβούλια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης για κοινωνική φροντίδα παιδιών και ενηλίκων, της αύξησης των παρουσιάσεων αστέγων και των επιπτώσεων του πληθωρισμού».

Πρόσθεσε ότι ευθύνονται επίσης «παλαιότερα ζητήματα σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση». Το Νότιγχαμ είχε εκδώσει προηγουμένως ειδοποίηση του τμήματος 114 στα τέλη του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com