Qatargate: Το «deal» Παντσέρι με την Eισαγγελία του Βελγίου

Qatargate: Το «deal» Παντσέρι με την Eισαγγελία του Βελγίου
epa07179587 Pier Antonio Panzeri, chair of the European Parliament's Subcommittee on Human Rights attends the 70th anniversary of the Universal declaration of human right's conference at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 November 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ η Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση, οι αρχές αξιολογούν την κατάθεση-ομολογία του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι προχώρησε σε συμφωνία με την εισαγγελία στις αρχές Φεβρουαρίου. Ως αντάλλαγμα για την επιβολή χαμηλότερης ποινής, θα αποκάλυπτε όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση και τις «ύποπτες» πληρωμές σε ευρωβουλευτές. Πρωτόκολλα των ανακρίσεων έχουν διαρρεύσει. Ας θυμηθούμε τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες που ακολουθούν αποδίδουν μόνο την εκδοχή του Παντσέρι.

«Το σκάνδαλο άρχισε στο Μαρόκο»

Τα πρωτόκολλα υποδεικνύουν ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ευρωβουλή ξεκίνησε από το Μαρόκο και όχι από το Κατάρ. Ο Παντσέρι κάνει λόγο για επαφές, από το 2012, με τον Μαροκινό Αμπντεραχίμ Ατμούν, άλλοτε συμπρόεδρο της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου και νυν πρεσβευτή στη Βαρσοβία. Λέει ότι το 2014 ο Ατμούν του είχε προσφέρει ποσό 50.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει μία προεκλογική συγκέντρωση στο Μιλάνο, ενώ αργότερα κάλυψε τα έξοδα για ταξίδια πολυτελείας με προορισμό το Μαρόκο στον Παντσέρι, στην Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και σε δύο ακόμη ευρωβουλευτές, τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και την Βελγίδα Μαρία Αρενά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Παντσέρι η μεταφορά χρημάτων σε σακούλες από το Μαρόκο είχε συμφωνηθεί το 2019, όταν ο ίδιος και ο Τζόρτζι συμφώνησαν να πληρώνονται με 50.000 ευρώ ετησίως για να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα υπέρ του Μαρόκου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, λέει ο πρώην ευρωβουλευτής, είχε γίνει παρεμφερής συμφωνία με τη Μαυριτανία. Σύμφωνα όμως με τους ισχυρισμούς του Παντσέρι η συμφωνία δεν παρατάθηκε μετά το 2019, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και ο Τζόρτζι να έχουν λάβει συνολικά δύο πληρωμές, από 100.000 ευρώ έκαστος.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο σκάνδαλο της Ευρωβουλής

O Τούρκος επιχειρηματίας και το Κατάρ

Παράλληλα ο Παντσέρι υποστηρίζει ότι από το 2017 το Κατάρ κατέβαλε προσπάθειες να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή σε κύκλους της ΕΕ και οι πληρωμές αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, ο Παντσέρι λέει ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σαμίκχ Αλ Μαρί στις αρχές του 2018 και συμφώνησαν να πληρωθεί, τόσο ο ίδιος όσο και ο Τζόρτζι, από ένα εκατομμύριο ευρώ το 2018 και άλλο τόσο το 2019.

Οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 έμπαιναν στην τελική ευθεία, αλλά το Κατάρ άρχισε να προκαλεί αρνητικά δημοσιεύματα, ιδιαίτερα για κακομεταχείριση των ξένων εργατών. Το 2019 ο Παντσέρι αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ίδρυσε τη μη καταγεγραμμένη ΜΚΟ Fight Umpunity, για να συνεχίσει το «έργο» του. Εκείνη την εποχή, ισχυρίζεται, αναμείχθηκε στην υπόθεση και η Εύα Καϊλή, λαμβάνοντας 250.000 από το Κατάρ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, ο Παντσέρι δηλώνει ότι μεγάλο μέρος των πληρωμών είχαν διεκπειραιώσει «ένας Τούρκος επιχειρηματίας με τον δικηγόρο του στο Λονδίνο». Προσθέτει μάλιστα ότι ένας ακόμη Ιταλός ευρωβουλευτής είχε λάβει χρήματα και συναντήθηκε με πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κυβέρνηση του Κατάρ επανέλαβε ότι «αρνείται κατηγορηματικά» τις αιτιάσεις, για να προσθέσει ότι «οποιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους ισχυρισμούς αυτούς, στερείται βάσεως και αποτελεί προϊόν ωμής παραπληροφόρησης».  

«Δεν είμαι το αφεντικό» λέει ο Παντσέρι

Ο Αντόνιο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το «μεγάλο αφεντικό» στην όλη υπόθεση δεν ήταν ο ίδιος. «Ενορχηστρωτής», υποστηρίζει, ήταν ο κοινοβουλευτικός βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος μετέφερε φακέλους και σακούλες με μετρητά στους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών και στον ίδιο τον Παντσέρι. Πάντως ο πρώην ευρωβουλευτής λέει ότι ο ίδιος είχε «προσεγγίσει» τον Βέλγο συνάδελφό του Μαρκ Ταραμπέλα, προσφέροντας μία αρχική πληρωμή 20.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ το επόμενο διάστημα ο Ταραμπέλα έλαβε συνολικά 140.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο το Κοινοβούλιο ήρε τη βουλευτική ασυλία του Ταραμπέλα και λίγο αργότερα ο ίδιος συνελήφθη, λέγοντας πάντως ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Άδηλο παραμένει, εάν τα εκατομμύρια που λέγεται ότι έλαβαν οι Παντσέρι και Τζόρτζι έμειναν σε αυτούς ή χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Η εκδοχή του Παντσέρι είναι ότι, από τη στιγμή που ο ίδιος αποχώρησε το 2019, τον διαδέχθηκε στο κύκλωμα ο Ιταλός συνάδελφός του Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει τουλάχιστον 600.000 ευρώ για να κάνει λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ. Τότε ο Τζόρτζι άλλαξε θέση και έγινε βοηθός του Κοτσολίνο, εισπράττοντας «υψηλή αμοιβή», σύμφωνα πάντα με τον Παντσέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Φεβρουάριο οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι Παντσέρι και Τζόρτζι μοιράστηκαν για κάποιες εβδομάδες το ίδιο κελί στις φυλακές Σεν Ζιλ των Βρυξελλών. Πλέον ο Τζόρτζι έχει αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», ενώ Παντσέρι, Καϊλή και Ταραμπέλα παραμένουν υπό κράτηση. Ο Κοτσολίνο βρίσκεται στην Ιταλία, αλλά εναντίον του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο Παντσέρι «δεν ήξερε τι να κάνει τα μετρητά»

Μεταξύ άλλων ο Παντσέρι διηγείται ότι σε ένα ταξίδι του με το τρένο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες «εκλάπη» από τη βαλίτσα του ποσό 15.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αναφέρει, μετά από μία νέα δοσοληψία με έναν από τους πολλούς κοινοβουλευτικούς βοηθούς, θέλησε «να γυρίσει σπίτι του και να πετάξει τα χρήματα στον σκουπιδοτενεκέ». Από το 2021, λέει ο Παντσέρι, ήθελε να αλλάξει το σύστημα, γιατί ήδη «είχε συγκεντρώσει τόσα πολλά μετρητά, που δεν ήξερε τι να τα κάνει…».

Κατηγορούμενος κατά λάθος ο Ταλαμάνκα;

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην κατάθεση του Παντσέρι είναι ο ισχυρισμός ότι ένα τέταρτο πρόσωπο που αρχικά συνελήφθη και προφυλακίστηκε με τις ίδιες κατηγορίες, ενδέχεται να μην έχει εμπλοκή στην υπόθεση. Πρόκειται για τον Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα της ΜΚΟ No Peace Without Justice. Η συγκεκριμένη οργάνωση μοιραζόταν τα ίδια γραφεία με την οργάνωση του Παντσέρι. Ο ίδιος λέει ότι είχε προσεγγίσει τον Ταλαμάνκα προσφέροντας μία δωρεά 500.000 ευρώ, η οποία δεν θεωρείται ασυνήθιστη, αλλά ο Ταλαμάνκα «δεν συμμετείχε ποτέ σε συναντήσεις» και «δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτές τις δουλειές».

Δικηγόρος του Ταλαμάνκα δηλώνει στην DW ότι ο πελάτης του «δεν εμπλέκεται σε αδικήματα καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Όσον αφορά τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, της οποίας το όνομα συχνά συνδέεται με την υπόθεση, φέρεται να έχει ταξιδέψει στο Κατάρ και να έχει συναντηθεί με κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ωστόσο, ο Παντσέρι δεν αναφέρει ο,τιδήποτε για πληρωμές προς την Αρενά, ενώ και η ίδια αρνείται κάθε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ανησυχία για τις διαρροές

Από την αρχή οι εισαγγελείς καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν τη ροή πληροφοριών προς τα ΜΜΕ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει πολλές διαρροές. Εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον οι διωκτικές αρχές μπορούν να χειριστούν την υπόθεση, από τη στιγμή που έγιναν «κοινό κτήμα» τόσες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle