Rafale: Η υποδοχή, η πτήση πάνω από την Ακρόπολη – Μητσοτάκης: «Πολλαπλασιαστής ισχύος τα Rafale»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ελλάδα από σήμερα τα πρώτα έξι απο τα 18 Rafale που προμηθεύεται η χώρα μας. Η υποδοχή στην Τανάγρα και η πτήση πάνω απο την Ακρόπολη.

Στην Ελλάδα έφτασαν τα πρώτα έξι Rafale, από τα συνολικά 18 που προμηθεύεται η χώρα μας μετά την υπογραφή σύμβασης πριν απο περίπου ένα χρόνο μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας Ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Τα έξι Rafale πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια κι έχοντας φτάσει πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, ακούστηκε από τον πύργο ελέγχου η φράση «Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προγειώσεις, πάντα με ασφάλεια » με έναν απο τους πιλότους να απαντά «Τα νέα Γεράκια προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών».

Τα μαχητικά, στα οποία βρίσκονται Έλληνες και Γάλλοι πιλότοι, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο αφού πραγματοποίησαν μια δεύτερη πτήση στα 1000 πόδια σε σχηματισμό.

Και τα έξι πέρασαν κάτω απο υδάτινη ασπίδα στον διάδρομο προσγείωσης στην 114 πτέρυγα μάχης.

Την ίδια ώρα, με τη λέξη «Ηρθαν» στο Twitter, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα καλωσόριζε τα Rafale.

Στην Τανάγρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τελετή παραλαβής. Μαζί του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα ειναι υπερήφανη που υποδέχεται τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα Rafale, τα οποία αναβαθμίζουν τη χώρα μας. «Τα νέα αεροσκάφη ειναι εδώ μόλις 16 μήνες μετά την παραγγελία τους» είπε και πρόθεσε πως η απόκτιση των νέων μαχητικών απαντά στις αναγκες στις αμυντικής μας θωράκισης.

«Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μια απο τις ισχυρότερες στη Μεσόγειο και σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας- Γαλλίας. Τα νέα Rafale έιναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο πιο ειρηνικό αυριο για όλη την περιοχή.»

Γνωστοποίησε επίσης οτι το 2024 ολοκληρώνεται η παραγγελία των 24 Rafale.

«Επένδυση στην Αμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε οτι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλάσσονται απο κάθε φόρο. «Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για όσους υπηρετούν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να πλαισιώνεται απο την εθνική της ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως ασφάλεια στη χώρα» συμπλήρωσε.

Rafale: Τα χαρακτηριστικά τους

Τα Rafale είναι αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.