Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για παράνομες χρηματοδοτήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για παράνομες χρηματοδοτήσεις
France's President Nicolas Sarkozy delivers a speech after the weekly cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris March 24, 2010. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS)

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας έχασε την έφεση και θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί έχασε την έφεσή του εναντίον μιας προηγούμενης απόφασης να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του και ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως πως θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής της ενδεχόμενης δίκης.

Αν δικαστεί τελικά ο Σαρκοζί, θα γίνει ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που κάθεται στο εδώλιο μετά τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1995 έως το 2007. Στον Σιράκ επιβλήθηκε το 2011 ποινή με αναστολή, αφού καταδικάσθηκε για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων μέσω εικονικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία του Παρισιού.

Η αποκαλούμενη υπόθεση «Bygmalion» επικεντρώνεται σε κατηγορίες ότι το κόμμα του Σαρκοζί, που τότε ονομαζόταν UMP, συνεργάσθηκε με μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να αποκρύψει το αληθινό κόστος της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η Γαλλία θέτει όρια στις δαπάνες για τις προεκλογικές εκστρατείες και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία Bygmalion χρέωσε το κόμμα του Σαρκοζί και όχι την προεκλογική εκστρατεία, επιτρέποντας έτσι στο UMP να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ το 2012, όταν έθεσε υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από έρευνες για διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει δηλώσει πως όλες οι υποθέσεις σε βάρος του θα απορριφθούν. Ο δικηγόρος του, ο Τιερί Ερζόγκ, είπε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση στο ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, δεν απαγγέλλονται επισήμως κατηγορίες για κάποιο έγκλημα σε βάρος υπόπτου παρά μόνο αν παραπεμφθεί σε δίκη.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Σαρκοζί έχασε μια πρώτη προσφυγή κατά της δίκης του για χωριστές κατηγορίες άσκησης αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς.

Στην υπόθεση αυτή, ο Σαρκοζί είναι ύποπτος ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει πληροφορίες για μια χωριστή ποινική έρευνα.

Ο Σαρκοζί έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις έναν μήνα αφότου ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του.