Ράλι για τις τιμές σοκολάτας ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου – Χωρίς σημάδια υποχώρησης το 2024

Ράλι για τις τιμές σοκολάτας ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου – Χωρίς σημάδια υποχώρησης το 2024
epa06433760 Farmers from Ivory Coast work with cocoa beans at a farm in Tiassale town in southern Ivory Coast, 09 January 2018. Cocoa, the main ingredient in chocolate, is a very profitable crop in West Africa. Ivory Coast leads the world in the production and export of cocoa beans, which provide 33 percent of the world's cocoa. The recent allegations of child labor on cocoa plantations in West Africa tainted the industry by asking questions about the ethics of West African farmers. EPA/LEGNAN KOULA
Οι τιμές λιανικής πώλησης σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% σε διάστημα δύο ετών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του κακάο, καθιστώντας τη σοκολάτα πιο ακριβή όχι μόνο για την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και με σχετικές ενδείξεις για διατήρηση των υψηλών τιμών μέσα στο 2024.

Όπως μετέδωσε το CNN τα κλιματικά προβλήματα στη Δυτική Αφρική – όπου παράγεται πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο – καταστρέφουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, περιορίζουν την προσφορά κακάο και προκαλούν την εκτίναξη των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το κακάο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, διπλασιαζόμενα τον τελευταίο χρόνο και ανερχόμενα κατά 40% από τον Ιανουάριο, ενώ η ζάχαρη, η εργασία και άλλοι παράγοντες έχουν επίσης γίνει πιο ακριβοί. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερα για να χορτάσουν τις σοκολατένιες λιχουδιές τους.

«Το κακάο αναμένεται να περιορίσει την αύξηση των κερδών φέτος» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey’s, Μισέλ Μπακ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές την Πέμπτη.

Οι τιμές των προϊόντων της Hershey’s αυξήθηκαν κατά 6,5% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές για τη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής της στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 9% το 2023.

Άλλες εταιρείες αισθάνονται επίσης την πίεση.

Η Li-Lac Chocolates, η οποία αυτοαποκαλείται το παλαιότερο κατάστημα σοκολάτας στο Μανχάταν, δήλωσε στο CNN ότι οι τιμές της ακατέργαστης σοκολάτας τους αυξήθηκαν κατά 13% φέτος τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, η Li-Lac έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές μιας βασικής σειράς προϊόντων σοκολάτας: «Δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου για τους πελάτες μας από το 2022» υποστήριξε η εταιρεία

Ο Μπίλι Ρόμπερτς, ανώτερος οικονομολόγος τροφίμων και ποτών στην CoBank, δήλωσε σε έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τιμές λιανικής πώλησης σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% σε διάστημα δύο ετών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Οι τιμές του κακάο πλήττουν πολύ σκληρά τους κατασκευαστές σοκολατένιων καραμελών. Και φαίνεται ότι δεν πρόκειται απαραίτητα να υποχωρήσουν σύντομα» πρόσθεσε Ρόμπερτς.

Η τόνωση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Περίπου το 92% των Αμερικανών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μοιραστούν σοκολάτα και γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Ζαχαροπλαστών(NCA).

Το 2023, οι πωλήσεις σοκολάτας και καραμελών για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Μάρνι Άιβς, διευθύνουσα σύμβουλος στο Krön Chocolatier στο Great Neck της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιμένουμε περίπου 400 έως 450 πελάτες στο κατάστημα λιανικής πώλησης κάθε μέρα, πράγμα που είναι πολύ για ένα μικρό κατάστημα».

Η ίδια υποστήριξε πως οι αυξανόμενες τιμές του κακάο δεν είναι η μόνη ανησυχία για τους πελάτες της αυτές τις διακοπές.

«Οι τιμές του κακάο τελικά διαχέονται προς τα κάτω και μας επηρεάζουν όταν αγοράζουμε πράγματα όπως η χύμα σοκολάτα. Αλλά σε αυτό το επίπεδο, όπου είμαστε το τελευταίο μίλι του ταξιδιού των κόκκων κακάο, έχουμε πολλά άλλα πράγματα που μπαίνουν στη σοκολάτα και τα γλυκίσματα».

Η Άιβς υποστηρίζει πως 4 ουγκιές σοκολάτας της εταιρείας της κοστίζουν 4 δολάρια το 2020, 4,50 δολάρια το 2022 και 5 δολάρια τώρα. Κατά την ίδια περίοδο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τα γλυκά και τις τσίχλες αυξήθηκε κατά 28,3%, ξεπερνώντας τον ΔΤΚ για όλα τα είδη, ο οποίος αυξήθηκε κατά 19,4%.

«Δεν είναι μόνο η σοκολάτα ως η αιτία του πληθωρισμού», είπε, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών οδηγούνται επίσης από τις τιμές της ζάχαρης, του βουτύρου κακάο, της συσκευασίας και του εργατικού κόστους.

Οι προοπτικές για το 2024

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας προσφοράς κακάο και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εκεί εγκυμονούν κινδύνους για το κακάο. «Το περασμένο έτος, η ξηρασία στη Δυτική Αφρική οδήγησε σε συμπίεση του όγκου παραγωγής κακάο και αυτό αύξησε σημαντικά τις τιμές» είπε ο Ουίλ Κλέτερ, αντιπρόεδρος επιχειρήσεων και στρατηγικής της νεοφυούς επιχείρησης ClimateAi στη Silicon Valley.

Σύμφωνα με στοιχεία της ClimateAi που μοιράστηκε με το CNN, οι αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια περίπου 529 εκατομμυρίων δολαρίων την αλυσίδα αξίας των κόκκων κακάο στην Αφρική.

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσαν να δουν έως και 30% απώλεια στην παραγωγή, δήλωσε ο Σάμπι Ιμπάρρα Γκερέρο, γεωπόνος της ClimateAi. Οι απώλειες αυτές αναμένεται να προκληθούν κυρίως από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών των μαύρων λοβών.

Η χαμηλή προσφορά έχει ανεβάσει τις τιμές. Αλλά οι αγρότες είναι απίθανο να καρπωθούν τα οφέλη των υψηλότερων τιμών του κακάο στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με τον Ούβε Γκνάιτινγκ, ανώτερο ερευνητή της Oxfam America που εδρεύει στην Άκρα της Γκάνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnn.com