RAND: Ο Πούτιν αγνοεί τους στρατηγούς του και διευθύνει ο ίδιος τον πόλεμο στην Ουκρανία

RAND: Ο Πούτιν αγνοεί τους στρατηγούς του και διευθύνει ο ίδιος τον πόλεμο στην Ουκρανία
A screen shows Russian President Vladimir Putin giving a speech as servicemen line up on Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η αμερικανική ΜΚΟ υπογραμμίζει πως ο Πούτιν «γρήγορα μιλά για προδότες».

Την άποψη πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λαμβάνει -σε μεγάλο βαθμό- μόνος του τις αποφάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψιν τις συμβουλές των στρατηγών τους, εκφράζει η αμερικανική ΜΚΟ ερευνών RAND.

«Ο Πούτιν λαμβάνει βασικές αποφάσεις σε μεγάλο βαθμό μόνος του χωρίς ουσιαστική επιρροή από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο» υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας πως απλώς στο γεγονός ότι ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται τους γύρω του – και έτσι κάνει «μικρή χρήση της οικονομικής ή στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης» που έχει στη διάθεσή του.

Η Ντάρα Μάσικοτ, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στην RAND που επικεντρώνεται στη Ρωσία, έγραψε σε άρθρο της στους New York Times τον Ιούλιο ότι υπάρχει μια «ατμόσφαιρα καχυποψίας και αβεβαιότητας» στο Κρεμλίνο.

Η ίδια υποστήριξε πως ο Πούτιν «γρήγορα μιλά για προδότες και ότι η αυτολογοκρισία μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών είναι πιθανό να γίνει πιο διαδεδομένη».

Η αμερικανική ΜΚΟ υποστηρίζει πως ακόμη και στην απομόνωσή του, ο Πούτιν ήταν λιγότερο πρόθυμος απ’ ό,τι νόμιζε να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν αυτό συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

«Εάν οι απώλειες της Ρωσίας σε έδαφος, προσωπικό και υλικό συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς βελτιώσεις στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από δυσάρεστες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων από θέση αδυναμίας, των πιο εκτεταμένων και δυνητικά αποσταθεροποιητικών κινητοποιήσεων ή των πιο δρακόντειων προσπαθειών για τη διασφάλιση του εσωτερικού ελέγχου» σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Πούτιν έχει κάνει μια σειρά από απειλητικά σχόλια στο παρελθόν, αλλά δεν έχει προβεί σε καμία από τις πιο σοβαρές δηλώσεις του.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν είπε ότι αν άλλες χώρες επιχειρήσουν να επέμβουν θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

Παρόλα αυτά, οι δυτικές χώρες έχουν παράσχει εξοπλισμό αξίας δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, επεκτείνοντας σταθερά τις δυνατότητές της με βοήθεια που περιλαμβάνει προηγμένα δυτικά άρματα μάχης, πυροβολικό και πυραύλους κρουζ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Ιούλιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος» να παρασυρθεί το ΝΑΤΟ περαιτέρω στον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα μέλη της συμμαχίας συνέχιζαν να προμηθεύουν όπλα, αν και μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν είχε υπάρξει καμία προφανής νέα συνέπεια για τη Δύση, ανέφερε το businessinsider.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com