Ραντεβού στο Παρίσι έδωσαν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα

Ραντεβού στο Παρίσι έδωσαν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα συναντηθούν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στο Παρίσι μεταβαίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να συναντηθεί, αύριο, με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους εκπροσώπους των δανειστών και να εξετασθεί το πλαίσιο της «επόμενης ημέρας» από το νέο έτος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ. Σημειώνεται, ότι και χθες υπήρξε νέα αποστολή στοιχείων από την ελληνική πλευρά προς τους δανειστές, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και υπό τον πρωθυπουργό.

«Στο Παρίσι πάμε να “κλείσουμε” την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι θα συμμετέχουν και οι κύριοι Χ.Πρωτόπαππας και Κ. Περιακάκης.

Επιβεβαίωση της συνάντησης και από την Κομισιόν
Τη συνάντηση αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι, της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα-κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι στο Παρίσι θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας. «Οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το ΔΝΤ, η Μ. Αντρέεβα είπε ότι όλοι οι εταίροι βρίσκονται σε συνεργασία για τον συντονισμό των θέσεών τους.

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα, του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία

Βούλτεψη: Στόχος να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου
«Το σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και γίνεται μια ουσιαστική εκκίνηση μ’ αυτή τη συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι. Αφορά ουσιαστικά την τελευταία φάση, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του προγράμματος και τη βούληση όλων, να μπουν οι βάσεις και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

«Αυτό που εμείς θέσαμε από την πρώτη στιγμή στις συζητήσεις αυτών των ημερών που αποδείχθηκαν δύσκολες, είναι ότι συζητάμε έχοντας όμως ένα όριο και το όριο αυτό είναι η ανάπτυξη. Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να κάθεται στο τραπέζι, αλλά υπάρχει όριο. Δεν μας αρέσει η έκφραση “κόκκινες γραμμές”, πλην όμως η ανάπτυξη – και το λέω τρεις φορές – είναι το όριό μας” πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

«Στόχος είναι να προλάβουμε να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ουσία είναι συγκεκριμένη: εμείς, πάμε για να την κλείσουμε τη συμφωνία, ώστε να προλάβουμε και την 8η Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι προθεσμίες υπάρχουν και είναι έως το τέλος του χρόνου. Αυτή είναι η δική μας βούληση» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ