Real Estate: Το νέο μοντέλο «3 σε 1», τα NFTs και η δυναμική της Ελλάδας

Real Estate: Το νέο μοντέλο «3 σε 1», τα NFTs και η δυναμική της Ελλάδας
This photography taken on November 1, 2019, shows buildings in Athens as the golden visa arrangement grants non-EU citizens a five-year residence permit in return for investing at least 250 000 euros ($275 000) in Greek real estate. - Greece is not the only European country to operate such a scheme. Other crisis-hit members such as Portugal, Cyprus and Spain have been offering similar incentives for years. Following Greece's decade-long recession, real estate prices remained at rock bottom for a long time, even if they have since started to rise again recently. So far the programme seems to be working: the number of residence permits issued to non-EU citizens was up by 46 percent last year. And some 5,300 permits have been issued since the scheme's launch in 2013, more than 3,400 to Chinese buyers, official data show. (Photo by Aris MESSINIS / AFP) Photo: AFP
H ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServises δείχνει ότι παρά τις αυξήσεις τιμών η παγκόσμια ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες εκτός πόλεων είναι διατηρήσιμη - Σταθερό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα παρά τις προκλήσεις.

Παρά τις αυξήσεις τιμών, λόγω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων, η αγοραστική ζήτηση για μεγάλες, πολυτελείς κατοικίες, μακριά από πόλεις αυξάνεται παγκοσμίως, με την Ελλάδα να διατηρεί τη δυναμική της, καθώς βαίνει αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για νεόκτιστες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα καθώς και σε παραθεριστικές περιοχές, με το ανταγωνιστικό κόστος να αποτελεί καταλύτη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices έκθεση «2022 Global Luxury Landscape» η αγοραστική ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες εκτός του αστικού ιστού έχει αυξηθεί ενώ θεωρείται σημαντική για τους ξένους επενδυτές η ευκολία πρόσβασης στην πόλη, με το κόστος και την ποιότητα ζωής να τίθενται σε προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα (58%) περιμένουν ελαφρά αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες, μόνο 3% αναμένει σημαντική αύξηση, 22% προβλέπει σταθερότητα στην αγορά κι ένα ποσοστό 17% προβλέπει ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών. Πάντως παρά τις σωρευτικές αυξήσεις τιμών στα ακίνητα που αγγίζουν το 30% – 40%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων και του μεταναστευτικού (σε αντιστοιχία 1% αύξηση μεταναστευτικού προς 15% αύξηση τιμών στην αγορά ακινήτων), η ζήτηση πολυτελών κατοικιών εξακολουθεί να διατηρεί την αξία της. Βασικός παράγοντας, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η άρση των μέτρων κατά του Covid, με την επανέναρξη των ταξιδιών και της προσέλκυσης τουρισμού. Βάσει ερευνών του δικτύου της Berkshire Hathaway HomeServices το 29% των εγχώριων επενδύσεων κάθε χώρας ξεχωριστά προέρχεται από ξένους επενδυτές, με το ποσοστό να αυξάνεται ολοένα περισσότερο κάθε χρόνο.

Το νέο μοντέλο ακινήτων και τα NFTs

Η αγορά ακινήτων εισέρχεται σε ένα νέο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα υψηλά επίπεδα παγκόσμιου πληθωρισμού να μεταστρέφουν το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών. Η νέα καθημερινότητα επιβάλλεται στον τρόπο επένδυσης, παράλληλα με εκείνον της διαβίωσης. Το «νέο μοντέλο» ακινήτων συνδυάζει τη μόνιμη και την εξοχική κατοικία με την υβριδική εργασία, αξιοποιώντας έναν χώρο για τρεις ανάγκες ταυτόχρονα. Έτσι, η αγορά μιας πολυτελούς κατοικίας είναι μονόδρομος για όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν τον δικό τους «επίγειο παράδεισο» όπου εκείνοι επιθυμούν.

Επιπλέον, η ταχύτατη ανάπτυξη της δυναμικής της αγοράς ακινήτων επιβάλλει στον κλάδο να επαναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα διαβίωσης και τεχνολογίας. H νέα «εικονική πραγματικότητα» γεννάει περισσότερες «εικονικές κατοικίες», καθώς μέσω ειδικού λογισμικού τηλεδιάσκεψης επιτρέπει σε κάθε νέο επενδυτή να ονειρευτεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της νέας του κατοικίας, ακόμη και αν έχει στα χέρια του ψηφιακούς τίτλους ιδιοκτησίας (NFT ή αλλιώς Non-Fungible Token).

Οι τάσεις στην Ελλάδα και οι προκλήσεις

Στις αναδυόμενες αγορές στην αγορά ακινήτων συγκαταλέγεται και η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία μετά από μια πτωτική δεκαετία, αυξάνει πλέον τη δυναμική της στο real estate παγκοσμίως. Η μεγάλη αγοραστική ζήτηση εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη για τις νεόκτιστες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, στις παραθεριστικές περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης, καθώς και σε Κέρκυρα, Ρόδο και Πόρτο Χέλι, ενώ παράλληλα η Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί την δυναμική της.

Είναι γεγονός ότι το χαμηλό αγοραστικό κόστος θέτει σε προνομιακή θέση τις επενδύσεις στη χώρα μας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.

“Τα ελληνικά ακίνητα ήταν και παραμένουν φθηνότερα από αυτά της Δυτικής Ευρώπης και της ευρύτερης «γειτονιάς» μας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties. Εξηγεί πάντως ότι η άνθηση του ελληνικού Real Estate παρεμποδίζεται σε σημαντικό βαθμό, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως οι συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και οι αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες, όπως ο Ουκρανικός πόλεμος και η τουρκική προκλητικότητα. «Δυστυχώς, η γεωγραφική μας θέση και ιδιαίτερα οι γείτονές μας αποτελούν σημεία ανησυχίας για τους ξένους αγοραστές και η εκτίμηση του σχετικού κινδύνου θέτει σε μειονεκτική θέση τα ελληνικά ακίνητα, αλλά η ζήτηση υπάρχει», προσθέτει ο κ. Ξύδης σημειώνοντας ότι εάν επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα, οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Berkshire Hathaway HomeServices η έκθεση «Global Luxury Report» αναδεικνύει την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων με βάση τις επιλογές του τρόπου ζωής, τις προτιμήσεις και τις μεταναστεύσεις των αγοραστών πολυτελείας, καθώς και πώς και ποιες βιομηχανίες τοποθετούν τις αγορές στο χάρτη. Εξετάζοντας περαιτέρω δημοφιλή θέματα, η έκθεση μελετά την ακίνητη περιουσία στο metaverse, τις τάσεις σχεδιασμού και τις κορυφαίες εννέα ανέσεις σπιτιού για τον αγοραστή πολυτελών ακινήτων. Εξετάζει επίσης τις 10 κορυφαίες αγορές εντός του δικτύου Berkshire Hathaway HomeServices και περιγράφει προορισμούς για παρακολούθηση.