Ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον – Εντείνεται η ανησυχία

AFP

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων έφερε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου η νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον, προξενώντας τριγμούς στην ιατρική -και όχι μόνο- κοινότητα εν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, πάνω από 1,44 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως, αν βγει από την εξίσωση η Τουρκία που τον Δεκέμβριο του 2020, εμφάνισε αναδρομικά σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. 

Ένας πιο συντηρητικός δείκτης -ο κινούμενος μέσος όρος των επτά ημερών, ο οποίος εξομαλύνει τις ημερήσιες διακυμάνσεις- βρίσκεται επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, εξαιτίας της επέλασης της Ομικρον.

Κάπως έτσι η παραλλαγή γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος, καθώς δύναται να διαφύγει της ανοσίας που παρέχεται από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με μελέτες, αν και η Ομικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση. Η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, όμως, μπορεί να πιέσει τα συστήματα υγείας μετά τις διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κινούμενος μέσος όρος των κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν περίπου 841.000, σημειώνοντας άλμα 49% σε σχέση με έναν μήνα πριν, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Ομικρον στη Νότια Αφρική.

Σημαντικό είναι ότι οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid-19 δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο κινούμενος μέσος όρος των επτά ημερών κυμάνθηκε σε περίπου 7.000 από τα μέσα Οκτωβρίου.  

Οι προοπτικές για το 2022 εξαρτώνται από το αν ο αριθμός των θυμάτων θα ακολουθήσει τα κρούσματα και θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ή εάν το κύμα Omicron αποδειχθεί ήπιο. 

Ενώ οι θάνατοι τείνουν να καθυστερούν τα ποσοστά μόλυνσης κατά μερικές εβδομάδες, πρώιμες ενδείξεις από τη νότια Αφρική και άλλες περιοχές όπου κυκλοφορεί η Ομικρον υποδηλώνουν κάποια αποσύνδεση των μεγεθών.