Reuters: 36 τράπεζες θα αποτύγχαναν αν εφαρμοζόταν η Βασιλεία ΙΙΙ

Reuters: 36 τράπεζες θα αποτύγχαναν αν εφαρμοζόταν η Βασιλεία ΙΙΙ

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει τι θα γινόταν αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αξιολογούνταν πλήρως με τους νέους κανονισμούς.

Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι οι χώρες και οι τράπεζες εφαρμόζουν με διαφορετικές ταχύτητες τους παγκόσμιους κεφαλαιακούς κανονισμούς, σημειώνει το Reuters, σημειώνοντας ότι συνολικά 36 τράπεζες θα αποτύγχαναν με την πλήρη εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Η Ευρωζώνη ακολουθεί με καθυστέρηση άλλες χώρες στην εφαρμογή των κανονισμών της Βασιλείας III που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή το 2019, αναφέρει το πρακτορείο.

«Με βάση  την Βασιλεία ΙΙΙ (fully loaded basis) πολλές τράπεζες πέρασαν τα stress test με πολύ μικρά περιθώρια ή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ικανοποίηση των απαιτήσεων, άρα θα υπάρχει η προσδοκία να κάνουν περισσότερα», αναφέρει η Carola Schuler, managing director για τις τράπεζες στη Moody΄s.

Οι δείκτες για τις ελληνικές τράπεζες ήταν κατά μέσο όρο 7,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα με βάση την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της Βασιλείας, ενώ η διαφορά για της ιρλανδικές ήταν σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δείκτες για τις πορτογαλικές ήταν κατά μέσο όρο 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα και στην Ισπανία κατά 100 μ.β. χαμηλότερα.

Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, πέντε γερμανικές τράπεζες, περιλαμβανόμενων των HSH Nordbank και DZ Bank, θα είχαν αποτύχει, σε σύγκριση με μόλις μία την Muenchener Hypothekenbank, στην απλή αξιολόγηση.

Το Reuters σημειώνει ότι σε Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Βρετανία, Πολωνία και Ουγγαρία δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ και των μεταβατικών κανονισμών, αφού οι εθνικές αρχές έχουν ουσιαστικά εφαρμόσει ήδη τους κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Χωρίς σημαντικά κεφαλαιακά κενά οι ελληνικές τράπεζες που περνούν το test.