Reuters: «Γονατίζουν» οι Έλληνες επιχειρηματίες

Reuters: «Γονατίζουν» οι Έλληνες επιχειρηματίες

Τις συνέπειες των capital control στην πραγματική οικονομία εξετάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Το γεγονός ότι οι τράπεζες άνοιξαν για το κοινό, έστω και για περιορισμένο κύκλο εργασιών, δεν αλλάζει την κατάσταση. Ακόμη και η όποια διευκόλυνση έγινε για τις αναλήψεις, λειτουργεί επ’ ωφελεία των καταθετών, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», σημειώνει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος απέστειλε την Τρίτη επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο παραθέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος στη χώρα μας λόγω των capital control.

Από την πλευρά της, διευθύντρια αγορών της Pitsos, Βασιλική Μουραφέτη, υπογραμμίζει: «Κατά το παρελθόν πληρώναμε μέσα σε διάστημα 60-90 ημερών, τώρα, μετά τα capital controls, οι ξένοι προμηθευτές ζητούν άμεσα την προκαταβολή. Εισάγουμε βίδες, πλαστικά, χημικά, μεταλλικά φύλλα και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά είδη για την παραγωγή μας. Οι προμηθευτές μας στέλνουν υλικά κάθε δύο εβδομάδες και μας έχουν πει ότι επειδή η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, δεν είναι διατεθειμένοι πια να μας παραδώσουν υλικά αν δεν τους πληρώσουμε εκ των προτέρων».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πληρώνουμε με μετρητά κάποιες προμήθειές μας. Τα υλικά έχουν φτάσει στο λιμάνι και δεν μπορούν να περάσουν από το τελωνείο λόγω αυτής της κατάστασης», εξηγεί ο Δημήτρης Κουτρούμπας της ΣΙΔΕΝΟΡ.