Revolut: Δραματική αύξηση των περιστατικών απάτης με ψεύτικες θέσεις εργασίας 

Revolut: Δραματική αύξηση των περιστατικών απάτης με ψεύτικες θέσεις εργασίας 
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις λιγότερες περιπτώσεις απάτης, καταλαμβάνοντας την 31η θέση σε θύματα απάτης ανά χίλιους πελάτες

Η Revolut, η παγκόσμια χρηματοοικονομική εφαρμογή με περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο και 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της πρώτης έκθεσης για το οικονομικό έγκλημα και την ασφάλεια των καταναλωτών, η οποία περιέχει αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με τις απάτες και τις περιπτώσεις εξαπάτησης.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε εκτεταμένη εσωτερική έρευνα και ανάλυση δεδομένων, έχει ως στόχο να προβάλει την αυξανόμενη βιομηχανία απάτης και εξαπάτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και να παρέχει πρακτικές προειδοποιήσεις που θα βοηθήσουν τους χρήστες να προστατευτούν. Επιπλέον, η Revolut σχεδιάζει την επανεξέταση αυτών των δεδομένων σε συνεχή βάση για την παρακολούθηση των εξελίξεων σε θέματα απάτης

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο: Το παγκόσμιο καθεστώς της απάτης

Η έκθεση της Revolut αποκαλύπτει την αυξανόμενη απειλή των περιπτώσεων απάτης, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Απάτης (GASA/Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report), σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στο 2022 στέρησαν από πολίτες πάνω από 1 τρις δολάρια. Τα στοιχεία της Revolut δείχνουν ότι το φαινόμενο συνέχισε να αυξάνεται τη χρονιά που μας πέρασε, με το τοπίο να παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Χαρακτηριστική είναι η ενίσχυση των τεχνικών εξαπάτησης που αποσκοπούν στην απόσπαση ευαίσθητων στοιχείων λογαριασμού και προσωπικών πληροφοριών με στόχο την οικονομική εξαπάτηση. Οι εγκληματίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τακτικές, όπως παραπλανητικές ιστοσελίδες, μακροσκελείς αλυσίδες πληρωμών και επιθέσεις «κοινωνικής μηχανικής» για να παγιδεύσουν τα θύματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, η Revolut συνέχισε να ενεργεί προληπτικά το 2023 και να ηγείται στο δυναμικό πλαίσιο καταπολέμησης της απάτης. Εφάρμοσε ενισχυμένες λειτουργίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης ταυτότητας με βιομετρικά στοιχεία και των προειδοποιήσεων στη διαδικασία πληρωμών με δυνατότητα πρόληψης.

Μέσω της ενότητας «Μαθαίνω» εντός της εφαρμογής, έδωσε επίσης προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε θέματα απάτης, ώστε να εφοδιάσει τους πελάτες με τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για την προστασία τους από κακόβουλους παράγοντες.

Την περασμένη χρονιά, το προηγμένο σύστημα ανίχνευσης απάτης της Revolut, το οποίο βασίζεται σε πρωτοποριακή μηχανική μάθηση (machine learning) και τεχνητή νοημοσύνη (AI), απέτρεψε δυνητικές απάτες άνω των 550 εκατομμυρίων ευρώ. 

Απάτη χωρίς εξουσιοδότηση vs Απάτη με εξουσιοδότηση

Η έκθεση διαχωρίζει τη μη εξουσιοδοτημένη απάτη, η οποία χαρακτηρίζεται από εγκληματίες που παραβιάζουν έναν λογαριασμό χωρίς την άδεια του θύματος, και την εξουσιοδοτημένη απάτη (κατά τρόπο ‘εξαπάτηση’), δηλαδή παραπλανητικές πρακτικές που πείθουν το θύμα να επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας πληρωμής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «κοινωνική μηχανική» εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τους δύο τύπους απάτης, αλλά έχει ισχυρότερο αντίκτυπο όταν χρησιμοποιείται για τη διενέργεια εξουσιοδοτημένης απάτης. 

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις λιγότερες περιπτώσεις απάτης το 2023, καταλαμβάνοντας την 31η θέση σε θύματα απάτης ανά χίλιους πελάτες. Οι απάτες μέσω αγορών και οι επενδυτικές απάτες είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι απάτης στη χώρα.

Ο Woody Malouf, Επικεφαλής Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, ανέφερε: «Η προστασία των πελατών μας από την αυξανόμενη απειλή των περιστατικών απάτης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υψίστης σημασίας για εμάς στη Revolut. Η πρώτη μας έκθεση για το οικονομικό έγκλημα και την ασφάλεια των καταναλωτών όχι μόνο ρίχνει φως στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο της απάτης, αλλά, εξοπλίζει τους πολίτες με τις γνώσεις που χρειάζονται για να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Με τα προηγμένα συστήματα αναγνώρισης περιστατικών απάτης και τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, παρέχουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να προστατεύουν τα χρήματά τους και να κινούνται στον ψηφιακό κόσμο με αυτοπεποίθηση».

Περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης απάτης

 • Απάτη μέσω κάρτας: Αποτελεί το 98% του συνόλου των περιστατικών απάτης, με συνήθεις τακτικές τις επιθέσεις Phishing (ηλεκτρονικό «ψάρεμα»). Για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, οι εικονικές κάρτες μίας χρήσης της Revolut προσφέρουν ενισχυμένη προστασία, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, με αποτέλεσμα τα ποσοστά απάτης να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κάρτες. 
 • Φυσική κλοπή: Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει μόνο το 1% των θυμάτων, η φυσική κλοπή αποτέλεσε το 39% του συνόλου των απωλειών από μη εξουσιοδοτημένη απάτη που υπέστησαν οι πελάτες της Revolut το 2023. Σήμερα, οι απατεώνες λειτουργούν σε οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα και είναι σε θέση να παρατηρούν πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τα τηλέφωνά τους ώστε να αποσπούν κωδικούς πρόσβασης μέσω εξελιγμένων τεχνικών. Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι σημαντικό να είστε πάντα προσεκτικοί με τους γύρω σας όταν πληκτρολογείτε έναν κωδικό πρόσβασης και να μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πρόσβασης στο κινητό.

  Περιπτώσεις εξουσιοδοτημένης απάτης

 • Απάτες με θέσεις εργασίας: Παρουσίασαν αύξηση, η οποία ξεπέρασε το 1200% συγκριτικά με το 2023, στοχεύοντας σε νεαρά άτομα που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης.
 • Επενδυτικές απάτες: Αυξήθηκαν κατά 142% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η πλειονότητα αυτών προσφέρει Bitcoin ή άλλες επενδυτικές ευκαιρίες σε κρυπτονομίσματα. Η ανωνυμία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα έχει προσελκύσει απατεώνες που προσφέρουν «υψηλότερες και εγγυημένες» αποδόσεις σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων. 
 • Απάτες μέσω αγορών: Παραμένουν ο πιο δημοφιλής τύπος απάτης σε όλες τις χώρες, αποτελώντας το 63% όλων των αναφερόμενων περιστατικών εξαπάτησης το 2023, αλλά το ποσοστό των συνολικών απωλειών δεν ξεπερνά το 15%.

Οι σημαντικότερες συμβουλές της Revolut για να αποφύγετε τις απάτες μέσω αγορών

 • Πραγματοποιήστε τις αγορές σας από γνωστούς και αξιόπιστους εμπόρους και ελέγξτε τις κριτικές στο διαδίκτυο. Οι αληθινοί και αξιόπιστοι πωλητές θα έχουν γενικά καλές κριτικές και όχι κακές ή και καθόλου κριτικές.
 • Να κάνετε ερωτήσεις και να είστε προσεκτικοί εάν ο πωλητής αποφεύγει να μοιραστεί πληροφορίες ή σας πιέζει να προβείτε άμεσα στην πληρωμή. Ζητήστε να εξετάσετε αντικείμενα μεγάλης αξίας από κοντά ή μέσω βίντεο και προμηθευτείτε τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να επαληθεύσετε ότι το αντικείμενο προς πώληση ανήκει πράγματι στον πωλητή.
 • Επιλέξτε έναν ασφαλή τρόπο πληρωμής (όπως οι εικονικές κάρτες μιας χρήσης της Revolut!). Να χρησιμοποιείτε πάντα χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Οι απατεώνες μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε με τραπεζικό έμβασμα/μεταφορά αντί για πληρωμή με κάρτα. Τα εμβάσματα και οι μεταφορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν και σε περίπτωση απάτης, έχουμε περιορισμένες δυνατότητες για να ανακτήσουμε τα χρήματά σας.
 • Μην αγνοείτε ποτέ τις προειδοποιήσεις της Revolut εντός της εφαρμογής, ειδικά αν ο πωλητής σας πιέζει να πραγματοποιήσετε την πληρωμή γρήγορα.
 • Επαληθεύστε τη γνησιότητα του ιστότοπου – πληκτρολογήστε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στο πρόγραμμα περιήγησης ή αναζητήστε τη στο διαδίκτυο. Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο, ελέγξτε αν είναι αξιόπιστος. Αν τα χρώματα, το λογότυπο ή η διάταξη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σημάδια ότι ο ιστότοπος είναι ψεύτικος.
 • Και τέλος, να θυμάστε πάντα ότι αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον πρόκειται για απάτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλήρη έκθεση για το οικονομικό έγκλημα και την ασφάλεια των καταναλωτών και να μάθετε περισσότερα για την πρόληψη της απάτης, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://assets.revolut.com/pdf/Revolut_Consumer_Security_Insight_Report_2023.pdf 

Για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των προγραμμάτων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.revolut.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: