Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Βαριές καμπάνες προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας – Στο στόχαστρο το «βρώμικο» χρήμα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Βαριές καμπάνες προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας – Στο στόχαστρο το «βρώμικο» χρήμα
Photo: pixabay.com
Ποινές φυλάκισης και πρόστιμα έως και 10.000.000 ευρώ.

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει πλέον ποινές φυλάκισης που υπερβαίνουν τα 3 χρόνια για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Προστίθενται στη λίστα των αρρύθμιστων χρεών, εκτός από αυτά που παραμένουν ανεξόφλητα για περισσότερους από 4 μήνες, και τα χρέη που προκύπτουν από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών των δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ που αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους διευρύνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι ποινές μπορεί να ξεπερνούν τα 3 έτη, εάν το συνολικό ποσό των απλήρωτων χρεών ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί να αποφύγει την ποινή φυλάκισης εάν εξοφλήσει πλήρως το χρέος του πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του ή εάν εξασφαλίσει την εξόφληση του μέσω ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Επιπλέον, εάν αμφισβητεί το χρέος του, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ποινές φυλάκισης είναι ανασταλτικές.

Επίσης, οι κυρώσεις για αδικήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γίνονται αυστηρότερες.

Οι χρηματικές ποινές για αυτά τα αδικήματα αυξάνονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ από 1 εκατομμύριο που ίσχυε προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα:

αν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις:

α) Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως δέκα 10.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε 4.000.000 εκ ευρώ από 1.000.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα

β) Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως δύο έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση.

γ) Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

δ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: