Ρίχνει τους τόνους για συντάξεις η Κομισιόν…λόγω Ιταλίας

Ρίχνει τους τόνους για συντάξεις η Κομισιόν…λόγω Ιταλίας

Η κυβέρνηση από την πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ θεσμών και εσωτερικού ακροατηρίου.

Όσο η Ιταλία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά έντασης με την Ευρώπη και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να έχουν κολλήσει, τόσο περισσότερο θέλει να ρίξει τους τόνους η Κομισιόν, ώστε να μην ανοίξει νέο μέτωπο και στην Ελλάδα, δύο μόλις μήνες μετά την έξοδο από τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι αντιλαμβάνεται πως οι τόνοι σηκώθηκαν στην Ελλάδα για το θέμα, λόγω επικείμενων εθνικών εκλογών, αλλά όπως εξήγησε, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είναι απλά αυτό: «προσχέδιο».

«Είναι καθαρά θέμα της Αθήνας εάν θα βάλει τις συντάξεις μέσα ή όχι. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη. Όπως κάθε χρόνο, οι προϋπολογισμοί αναθεωρούνται βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν και σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη», ανέφερε η πηγή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να βρει τη φόρμουλα, ώστε να εξασφαλίζει τη μη διατάραξη των σχέσεων με τους θεσμούς, αλλά και τη διατήρηση της προσδοκίας στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Μέχρι πρότινος το οικονομικό επιτελείο προέκρινε την κατάθεση προσχεδίου με περικοπή συντάξεων –αφού αυτή είναι η μέχρι στιγμής συμφωνία– και διαπραγμάτευση στη συνέχεια για την αλλαγή των δεδομένων στο οριστικό σχέδιο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτή παραμένει η πιθανότερη εκδοχή και τώρα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προσχέδιο με παραδοχή για περικοπή των συντάξεων, ώστε να μην προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των θεσμών και στις αγορές, και στη συνέχεια, στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα υποβληθεί το προσχέδιο στην Κομισιόν, θα υπάρχει και μια νεότερη εκδοχή χωρίς περικοπή συντάξεων, έτσι ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση με βάση τα στοιχεία της δεύτερης αυτής εκδοχής.