Ρωσία: «Δεν θα υπάρξει ψυχρός πόλεμος για την Ουκρανία»

Ρωσία: «Δεν θα υπάρξει ψυχρός πόλεμος για την Ουκρανία»

Η κρίση εξαπλώνεται και στην Ανατολική Ουκρανία – Τι προβλέπει το δημοψήφισμα στη Κριμαία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε το Σάββατο ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει «Ψυχρός Πόλεμος» εξαιτίας της Ουκρανίας. «Με όλη μας της ψυχή, ελπίζουμε ότι τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας διαθέτουμε αρκετή πολιτική σοφία, αισθήματα και πολιτικό ρεαλισμό, ώστε να αποφύγουμε την διολίσθηση σε μία ακόμη βαθύτερη αντιπαράθεση -ιδεολογική ή άλλη- εξαιτίας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Ren-TV. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Δύση είναι οικονομικά αλληλοεξαρτώμενες και επέκρινε τις απόψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είναι ικανή να περάσει στην αυτο-απομόνωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία «δεν έχει καμία νομική αξία» και πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα» για να ξαναβρεθεί «η οδός της διαπραγμάτευσης». Ο Γάλλος πρόεδρος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας και την πιθανή προσάρτησή της στη Ρωσία διεξάγεται αύριο σε αυτή τη ρωσόφωνη χερσόνησο της Ουκρανίας, η οποία έχει περάσει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης.

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος
Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά «λίγο μετά» το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα. Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα. Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις «Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη». Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία. Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν, υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ, «αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους».

Χάρκοβο: Δύο νεκροί από συγκρούσεις εθνικιστών – φιλορώσων

Διπλωματικό αδιέξοδο
Καμία λύση δεν βρέθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διπλωματικών προσπαθειών. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών αυτών, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε πως «ήρθε η ώρα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά κυρώσεις εναντίον ενός «περιορισμένου» αριθμού αλλά «πολιτικά σημαντικών» προσώπων, περίπου τριάντα, που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει βουλευτές, μέλη αρχών ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Στο μεταξύ ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε σήμερα αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε αεροπορικές, χερσαίες δυνάμεις και το αεροκίνητο τάγμα του στην επιχείρηση. Η εν λόγω περιοχή είναι μια μακρά λωρίδα γης παράλληλα στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.