Η Μόσχα θα ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου μόνο εάν το Κίεβο πληρώσει

Η Μόσχα θα ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου μόνο εάν το Κίεβο πληρώσει

Άρση των κυρώσεων μόνο εφόσον τηρηθεί σωστά η εκεχειρία, διαμηνύει η ΕΕ.

Μήνυμα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας έστειλε από τη Μόσχα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους του Κιέβου προς τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

«Είναι θέμα αρχής για εμάς να πληρωθεί ένα μέρος του χρέους προτού ξεκινήσει η παροχή», είπε ο Νόβακ, τονίζοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από το ύψους 5,3 δισ. δολαρίων χρέος προτού η Μόσχα αρχίσει και πάλι να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία, κάτι που σταμάτησε τον Ιούνιο, έπειτα από τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την τιμή του.

Η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν – έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ότι σημείωσαν προόδους στην τελευταία τους συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει 3,1 δισ. δολάρια, αλλά το χρονοδιάγραμμα και η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Η Μόσχα επιθυμεί το Κίεβο να πληρώσει σε δύο δόσεις: 2 δισ. δολάρια προτού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου και 1,1 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά το Κίεβο επιθυμεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις τις οποίες θα καταβάλει αφού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου.

Δεν άρονται οι κυρώσεις όσο δεν τηρείται η εκεχειρία, διευκρινίζει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε σήμερα ότι η ειρηνευτική συμφωνία στην ανατολική Ουκρανία δεν εφαρμόζεται ακόμη «σωστά» και κατά συνέπεια αποφάσισε να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές που συναντήθηκαν σήμερα για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία έκριναν ότι «σημειώθηκαν ενθαρρυντικές εξελίξεις στην πολιτική διαδικασία και στην εφαρμογή κάποιων σημείων του πρωτοκόλλου του Μινσκ», που προβλέπει αρχικά εκεχειρία και στη συνέχεια την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και του Κιέβου.

Παρ’ όλα αυτά «μένει να εφαρμοστούν σωστά σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου αυτού», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει ή να αμβλύνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, «αν η κατάσταση στο πεδίο το δικαιολογεί».

«Η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την απομάκρυνση των δυνάμεών της», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ένας εκ των ηγετών του Ντονέτσκ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ζαχαρτσένκο κατήγγειλε ότι η Ουκρανία δεν έχει απομακρύνει ακόμη τον στρατό της από τις κατοικημένες περιοχές και τη γραμμή του μετώπου, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνήψαν οι δύο πλευρές στο Μινσκ νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι δηλώσεις του Ζαχαρτσένκο γίνονται μία ημέρα αφού τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την κήρυξη της εκεχειρίας πριν τρεις εβδομάδες.

Αν και σήμερα η κατάσταση έχει ηρεμήσει, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βομβαρδισμός εναντίον της πόλης Ντονέτσκ είναι συνεχής. Οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.

Το Συμβούλιο ΕΘνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας επεσήμανε ότι τρεις στρατιώτες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.