Ρωσία: Η οικονομία είναι απολύτως σταθερή παρά τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλίου

Οι φόβοι για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων είχαν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές των ρωσικών εταιρειών και το ρωσικό νόμισμα τον Αύγουστο.

 

Παρά τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλίου, το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα είναι απολύτως σταθερό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, ερωτηθείς αν η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου ανησυχεί το Κρεμλίνο, αν το Κρεμλίνο περιμένει να αποκατασταθεί η ισοτιμία και αν θα επιτρέψει την περαιτέρω πτώση του ρουβλίου έως τα 100 ρούβλια ανά δολάριο στην περίπτωση που επιβληθούν νέες κυρώσεις, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Βλέπετε ότι υπάρχει μια δυναμική διαφορετικών κατευθύνσεων. Πράγματι παρατηρείται μια συγκεκριμένη διακύμανση. Αλλά επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις εκείνων που ηγούνται του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, ότι το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα στη χώρα είναι απολύτως σταθερό».

Στις 13 Αυγούστου η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου ήταν 68,66 ρούβλια ανά δολάριο, που σημαίνει ότι το δολάριο ενισχύθηκε κατά 10%. Παράλληλα η πτώση που ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ την ίδια περίοδο ήταν μικρότερη και κυμάνθηκε στο 6,8%, αν και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ρουβλίου ήταν 78,15 ρούβλια ανά ευρώ.

Παρόλα αυτά από τις 14 Αυγούστου το ρούβλι άρχισε να ανακάμπτει και σήμερα η ισοτιμία έχει φθάσει να είναι 67,55 ρούβλια ανά δολάρια, ενώ το ευρώ έφθασε τα 78,15.

Οι φόβοι για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων ήταν αυτοί που άσκησαν τις βασικές πιέσεις που είχαν δεχθεί οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών και το ρούβλι τον Αύγουστο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση στις 22 Αυγούστου θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, με την αιτιολογία ότι είχε εμπλοκή στην δηλητηρίαση στις 4 Μαρτίου, του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι. Η Ρωσία επανειλημμένα έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της στην υπόθεση Σκριπάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS