Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Lukoil

Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Lukoil
epa09924314 A view of fuel tanks of Russian multinational energy corporation Lukoil at its headquarters in Brussels, Belgium, 03 May 2022. The 6th package of European measures prepared by the European Commission will put Russia's entire oil ecosystem under sanctions. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είχαν να αντιμετωπίσουν ξέσπασμα πυρκαγιάς τους τελευταίους μήνες.

Πυρκαγιά την Κυριακή σε διυλιστήριο πετρελαίου που ανήκει στη Lukoil κοντά στην Ούχτα, στη βορειοδυτική Δημοκρατία Κόμι της Ρωσίας, προκάλεσε θανάτους, δήλωσαν οι αρχές, αλλά δεν ανέφεραν πόσοι ήταν οι νεκροί.

Ο Βλαντίμιρ Ουίμπα, επικεφαλής της Δημοκρατίας Κόμι, δήλωσε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και όχι από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η ανακριτική επιτροπή της Δημοκρατίας Κόμι ξεκίνησε ποινική έρευνα και δήλωσε ότι η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς, χωρίς να δώσει αριθμούς.

Ο περιφερειακός κλάδος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τρεις άνθρωποι είχαν τραυματιστεί. Είπε ότι 74 μέλη του προσωπικού του εργάζονταν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε σε δεξαμενή του διυλιστηρίου, τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Ούχτα.

“Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών ρουτίνας από εργολαβική εταιρεία”, ανέφερε το υπουργείο.

Η Lukoil δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο. Η υπηρεσία Τύπου του διυλιστηρίου δήλωσε ότι η μονάδα λειτουργεί κανονικά.

Είπε ότι τρεις υπάλληλοι της Centre Test, της εργολαβικής εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες επισκευής, είχαν τραυματιστεί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

“Θα ήθελα να καθησυχάσω αμέσως τους κατοίκους της Ούχτα και της Κόμι – η πυρκαγιά δεν συνδέεται με επιθέσεις από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, έγραψε ο Ουίμπα στο Telegram.

Αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είχαν να αντιμετωπίσουν ξέσπασμα πυρκαγιάς τους τελευταίους μήνες. Ορισμένες προκλήθηκαν από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη νευρικές λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξουν κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στη διετή και πλέον σύγκρουσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com