Η Ινδία αυξάνει τις τιμές των διοδίων έως 5% μετά τις εκλογές

Η Ινδία αυξάνει τις τιμές των διοδίων έως 5% μετά τις εκλογές
Photo: pixabay.com
Οι εισπράξεις διοδίων εκτινάχθηκαν σε πάνω 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022/23.

Η Ινδία θα αυξήσει τα τέλη διοδίων σε όλη τη χώρα κατά 3-5% από τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι, αφού ανέστειλε την ετήσια αύξηση τον Απρίλιο λόγω των βουλευτικών εκλογών της χώρας.

Τα τέλη διοδίων στην Ινδία αναθεωρούνται ετησίως σύμφωνα με τον πληθωρισμό και οι φορείς εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων έβαλαν ανακοινώσεις στις τοπικές εφημερίδες ανακοινώνοντας αυξήσεις 3% έως 5% σε σχεδόν 1.100 σταθμούς διοδίων από τη Δευτέρα.

«Καθώς η εκλογική διαδικασία έχει τελειώσει, η αναθεώρηση των τελών χρήσης (διοδίων), η οποία είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια των εκλογών, θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Εθνικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων της Ινδίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τελών διοδίων και η φορολόγηση των προϊόντων καυσίμων συμβάλλουν στην πληρωμή της επέκτασης των εθνικών οδών, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί οδηγοί επικρίνουν την ετήσια αύξηση των τελών, λέγοντας ότι αυξάνουν το κόστος μεταφοράς βασικών αγαθών και επιβαρύνουν τους μετακινούμενους.

Οι υψηλοί φορείς εκμετάλλευσης, όπως η IRB Infrastructure Developers και η Ashok Buildcon Ltd, θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις των διοδίων.

Η Ινδία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για την επέκταση των εθνικών αυτοκινητοδρόμων, με συνολικό μήκος περίπου 146.000 χιλιομέτρων, το δεύτερο μεγαλύτερο οδικό δίκτυο παγκοσμίως.

Οι εισπράξεις διοδίων εκτινάχθηκαν σε πάνω από 540 δισεκατομμύρια ρουπίες (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το οικονομικό έτος 2022/23 από 252 δισεκατομμύρια το 2018/19, υποβοηθούμενες από την αύξηση της οδικής κυκλοφορίας, καθώς και από την αύξηση του αριθμού των σταθμών διοδίων και των τελών.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ινδία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με τη συμμαχία του κόμματος Bharatiya Janata Party (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι υπό την ηγεσία του να αναμένεται να κερδίσει μια μεγάλη πλειοψηφία, όπως έδειξαν τα exit polls της τηλεόρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com