«Η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα» λένε οι ΗΠΑ

«Η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα» λένε οι ΗΠΑ

Βαθαίνει το «χάσμα» ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον - Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε η ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF, 1987) προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυρηνικού πυραύλου Κρουζ.

Όπως ανακοίνωσε μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, η Ουάσινγκτον έχει θέσει επανειλημμένως το σοβαρό αυτό ζήτημα στη Μόσχα και ζητεί επείγουσες συνομιλίες για το θέμα.  «Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχουμε προσπαθήσει να συζητήσουμε με τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτή την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας για τη συλλογική ασφάλεια, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους για το ζήτημα, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και το αμερικανικό Κονγκρέσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Παράλληλα, σε ένδειξη της σημασίας που η Ουάσινγκτον αποδίδει στο ζήτημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ως στόχο την εξάλειξη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα της συνθήκης INF. Ζητούμε από τη Ρωσία να συμμορφωθεί και πάλι προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο αυτό και να εξαλείψει και να απαγορεύσει κάθε είδος απαγορευμένου οπλικού συστήματος κατά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το θέμα έχει προκύψει εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δοκιμή από τη Ρωσία πυραύλου, πιθανόν κατά παραβίαση της συνθήκης INF. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008.

Η Ανίτα Φριντ, υφυπουργός Εξωτερικών για την Πυρηνική και Στρατηγική Πολιτική, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κονγκρέσο τον Απρίλιο ότι υπάρχουν ανησυχίες εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία δεν τηρεί τη συνθήκη INF και ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με το ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου Κρουζ, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την προσήλωσή της στη συνθήκη INF.

Nέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Η απόφαση ελήφθη το πρωί στη διάρκεια μιας συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνονται ήδη 87 πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, και 20 οντότητες εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδίων και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στόχος είναι να εμποδιστούν οι επενδύσεις σε κάποιους τομείς στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, όπως διευκρίνισε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Νέα οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 750 χιλιάδες ευρώ) για νέα στήριξη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Η οικονομική αυτή βοήθεια περιλαμβάνει συνεισφορές προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για ιατρική βοήθεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μικρά έργα ανοικοδόμησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε ακόμη:

 Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για Ουκρανία και Γάζα

Ομπάμα: «Ο Πούτιν πρέπει να πιέσει για τη συνεργασία αυτονομιστών και ερευνητών»

ΟΗΕ: Πιθανό «έγκλημα πολέμου» η κατάρριψη του Boeing της Malaysian

Η Ρωσία πετά το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία