Ρωσία: Το «δυνατό» χαρτί της ηλιακής ενέργειας

Ρωσία: Το «δυνατό» χαρτί της ηλιακής ενέργειας
A worker inspects solar panels at a solar Dunhuang, 950km (590 miles) northwest of Lanzhou, Gansu Province September 16, 2013. China is pumping investment into wind power, which is more cost-competitive than solar energy and partly able to compete with coal and gas. China is the world's biggest producer of CO2 emissions, but is also the world's leading generator of renewable electricity. Environmental issues will be under the spotlight during a working group of the Intergovernmental Panel on Climate Change, which will meet in Stockholm from September 23-26. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: ENERGY BUSINESS ENVIRONMENT) - RTX13UEF

Ακόμα και η Ρωσία των τεράστιων εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια.

της Κάτι Φέρενμπάχερ

Παρά το ρόλο της ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η Ρωσία έχει αρχίσει να εισχωρεί σταδιακά και στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα. Η εταιρεία δημιουργίας εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών Hevel Solar σχεδιάζει να επενδύσει 450 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη χώρα από σήμερα έως το 2018, αναφέρει το Bloomberg.

Η Hevel Solar είναι μια συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Renova – που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Βίκτορ Βέκελμπεργκ, ο οποίος έχει ονομαστεί ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας – και της κρατικής εταιρείας νανοτεχνολογίας Rusnano. Η εταιρεία παράγει τους δικούς τους ηλιακούς συλλέκτες και χτίζει επίσης φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η ηλικίας επτά ετών εταιρεία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του τρίτου φωτοβολταϊκού πάρκου της αυτό το καλοκαίρι. Το πρώτο έργο της, που βρίσκεται στην Ανατολική Σιβηρία, ξεκίνησε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο φέτος. Το δεύτερο, που βρίσκεται στην περιοχή του Όρενμπουργκ κοντά στα νότια σύνορα με το Καζακστάν, κατασκευάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία δεν έχει το ηλιόλουστο κλίμα των χωρών με μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια, όπως οι νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, ή η Χιλή. Και η χώρα έχει, επίσης, κάτι παραπάνω από αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όμως, η εταιρεία κατασκευάζει ηλιακά πάρκα στις πιο ηλιόλουστες παραμεθόριες περιοχές της χώρας, και λέει ότι υπάρχει μια αγορά για την αντικατάσταση γεννητριών ντίζελ εκτός δικτύου, των οποίων η τροφοδοσία και η συντήρηση είναι ακριβές. Όλο αυτό συμβάλλει επίσης και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού κλάδου της χώρας.