«Ρωσική ρουλέτα» για τη Συρία

«Ρωσική ρουλέτα» για τη Συρία

Το ρωσικό σχέδιο για τη διεξαγωγή ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αναμένεται να συζητήσουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ-Ρωσίας.

Το σχέδιό της για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα παρέδωσε σήμερα η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως με το χθεσινό του διάγγελμα, όπου αναγνώρισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία».

Η ρωσική πρόταση αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Ρώσο ομόλογό του Σέργκει Λάβροφ, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής τους στη Γενεύη.

«Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη», δήλωσε πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ακόμη πως η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή και το Σάββατο, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα χρειαστούν χρόνο για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου αφοπλισμού του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να δώσει τη συγκατάθεσή της στο σχέδιο.

Διαβάστε ακόμη: «Win-win» διπλωματικό παιχνίδι για τη Συρία

Προς το παρόν, όπως μεταδίδει το BBC, φαίνεται πως υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας σχετικά με το εάν θα πρέπει να τα χημικά όπλα απλά να παραδοθούν ή να καταστραφούν ολοσχερώς. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία θα επιμείνει στο δεύτερο σενάριο καθώς αυτό θα εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συναίνεση, αναγκάζοντας τη Συρία να το αποδεχτεί στο τέλος.

«Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για την τοποθεσία του χημικού οπλοστασίου, να σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων και να παρουσιάσουμε αυτά  τα στοιχεία σε εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων κρατών και των Ηνωμένων Εθνών. Η συμμόρφωσή μας με την ρωσική πρωτοβουλία στοχεύει στο να σταματήσει η κατοχή χημικών όπλων», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, στην πληρέστερη παραδοχή πως η Συρία διαθέτει χημικά όπλα που έχει κάνει μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου κατά την οποία 1.429 άνθρωποι -βάσει στοιχείων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών– έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση της Συρίας ρίχνει την ευθύνη στις ομάδες των ανταρτών.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

«Είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος από το Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, στέλνοντας μήνυμα προς τη Δαμασκό.

Εκτός από τη Ρωσία, και η Γαλλία κατέθεσε πρόταση που θα πρέπει να εφαρμοστεί στα πλαίσια του καταστατικού του ΟΗΕ, υπό το κεφάλαιο VII, βάσει του οποίου θα επιβληθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η Συρία δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αντίγραφο της γαλλικής πρότασης που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει πως προβλέπεται μία προθεσμία 15 ημερών ώστε η Συρία να δώσει πλήρη αναφορά για όλους τους τύπους χημικών όπλων που διαθέτει, καθώς και την ακριβή τοποθεσία τους.

Ωστόσο, εκτιμάται πως η Ρωσία θα ταχθεί ενάντια σε οποιοδήποτε ψήφισμα προβλέπει επέμβαση κατά της Συρίας ή ενοχοποιεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Για το λόγο αυτό, η Ρωσία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το δικό της σχέδιο για τον αφοπλισμό του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Η Γαλλία πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες και ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν το ρωσικό σχέδιο θα επιτύχει και θα πρέπει και ο Άσαντ να τηρήσει της δεσμεύσεις οποιασδήποτε συμφωνίας προκύψει».

Διαβάστε ακόμη: «Who is Who» της συριακής κρίσης