Ρωσοαραβική συμφωνία για πυραυλικό εξοπλισμό – Ανησυχία εκφράζει το Πεντάγωνο

Ρωσοαραβική συμφωνία για πυραυλικό εξοπλισμό – Ανησυχία εκφράζει το Πεντάγωνο
epa06246050 Russian President Vladimir Putin (R) and Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (L) walk during a welcoming ceremony ahead of their talks at the Kremlin in Moscow, Russia, 05 October 2017. King Salman is on a three-day visit for talks that are expected to focus on the Syrian crisis and energy. EPA/YURI KADOBNOV / POOL

Μόσχα και Ριάντ συμφώνησαν για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti η επίσημη εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Μαρία Βαραμπιόβα.

Επίσης το Ριάντ θα αγοράσει από την Μόσχα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα «Cornet-3M» , βαρέος τύπου πυροβόλα TOC-1A Buratino, οπλοβομβιδοβόλα AGC-30 και αυτόματα Καλάσνικοφ ΑΚ-130

Εκτός των άλλων η Rosoaboronexport και η Σαουδαραβική πολεμική βιομηχανία (SAMI), υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβία αυτομάτων τυφεκίων ΑΚ-103 και σφαιρών για τα εν λόγω αυτόματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο είχε εκφράσει την ανησυχία του όσον αφορά τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας ν’ αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 επικαλούμενο την «επιχειρησιακή ασυμβατότητα των συστημάτων αυτών με τα αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του είχε υπογραμμίσει ότι η συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στον αμυντικό τομέα δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά προσβλέπει να εγγυηθεί «την σταθερότητα στον κόσμο και την περιοχή».

Το ενδιαφέρον του Ριάντ για την αγορά των S-400 είχε επιβεβαιώσει αρχικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγκόζιν. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν. Η Κίνα υπήρξε η πρώτη χώρα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Άμεση αντίδραση της Άγκυρας

Η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Την δήλωσε αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (…) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα» δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».